• Dimitry van Overloop: sporter en toerist in Thailand. Hij volbracht vorige week de Ironman.

    Privé

Loodzware Ironman voor Dimitry van Overloop uit Leusden

LEUSDEN ,,Het was erg zwaar met bizarre omstandigheden." Dimitry van Overloop uit Leusden hijgt bij wijze van spreken nog na, al heeft hij na de Ironman in Taiwan ook nog een poosje de toerist uitgehangen.

,,Helaas ben ik niet onder de elf uur gefinisht, maar toch ben ik echt tevreden met een mijn tijd van 11:06:19." Van Overloop eindigde als tiende in zijn leeftijdscategorie en mocht zodoende het brede podium betreden. ,,Jammer dat mijn familie dar niet bij aanwezig kon zijn", aldus de trotse Leusdenaar.

Al voor het startschot in Azië werd duidelijk dat de deelnemers ook te maken zouden krijgen met allesbehalve ideale omstandigheden. Harde wind, een sterke stroming, hoge golven en nog hogere temperaturen. ,,We kregen al via de weerapp een melding dat er een tropical storm richting Taiwan aan het komen was. Die zou overgaan in een typhoon. Hierdoor zou het dus erg hard gaan waaien!"

ZWEMMEN Door de harde wind en stroming besloot de wedstrijdleiding op het laatste moment om een aanpassing te doen in het zwemparkoers. In plaats van twee ronden, moesten de triatleten drie kortere rondjes afleggen. Hierdoor was de wedstrijd compacter en hadden de safety-mensen een beter overzicht.

,,Ondanks dat was de stroming toch erg goed te merken tijdens het zwemmen en de hoge golven werken ook niet echt mee. Maar verder ging het prima en heb ik het rustig aan kunnen doen om energie te besparen voor de volgende onderdelen", blikt Van Overloop terug.

FIETSEN Toen hij naar zijn fiets liep voor een rit van 180 kilometer, besefte Van Overloop dat hem wederom een zware klus te wachten stond. ,,Vooral door de harde wind in combinatie met de hitte was het moeilijk en zwaar. Ik had het plan om rustig aan te doen, want je weet dat je daarna ook nog een marathon moet lopen. Op sommige stukken waaide het zo hard dat ik bijna van de fiets werd geblazen! Dat maakte het soms erg gevaarlijk en die spanning kostte ook weer extra energie. Gelukkig kwam ik, na een tijd zonder problemen of gekke dingen, aan in de wisselzone."

HARDLOPEN De marathon was puur afzien voor de Leusdense sporter. ,,Op standje overleven en niet opgeven", vat hij zijn wedstrijdplan voor het derde en laatste onderdeel samen. ,,In het begin van de marathon voelde ik me sterk, maar ik merkte al snel, te snel, dat het fietsen erg zwaar was. Ook de hitte speelde me soms parten. Hierdoor moest ik veel koelen met water, wat weer resulteerde in doorweekte voeten. En dat was ook niet bevorderlijk voor het hardlopen. Na z'n 20 kilometer was mijn lichaam helemaal op. En dan komt het mentale spel om de hoek kijken: doorgaan en niet opgeven. Rennen was soms gewoon onmogelijk, maar met hardlopen en af en toe wandelen is het me toch gelukt om ook de marathon te finishen."

FINISH ,,Finishen blijft toch z'n bijzonder moment, elke keer maar weer. Om over de finish te komen en weten dat een lang en zwaar traject er op zit. Ik stortte helemaal in, ik kon niet meer. Gelukkig kon ik door de vrijwilligers overeind geholpen worden om bij te komen. Vervolgens ging ik gelijk door naar de massage voor het begin van de herstel, terwijl ik met veel trots naar de medaille kon kijken."

De volgende dag werd Van Overloop wakker met een lichaam dat overal pijn deed. ,,Dat is niet fijn. Alles doet pijn laat staan als je gaat lopen! Maar elke keer als ik aan mijn prestatie denk, denk ik: het was het meer dan waard", zegt de triatleet die de finish overigens op een bed van blaren passeerde.

Na de prijsuitreiking en huldiging die dag kon Van Overloop gaan nagenieten van zijn prestatie.