• Els Tigelaar en Wesley Ouwerkerk zijn wekelijks in De Korf te vinden.

    Rinus van Denderen
  • Het tweetal is niet alleen spelend lid, maar ook onderdeel van het bestuur.

    Foto Rinus van Denderen

Els Tigelaar en Wesley Ouwerkerk: 'De Korf hoort in Leusden'

LEUSDEN Bijna dertig jaar is De Korf in Leusden gevestigd en vrijwel iedere inwoner van de gemeente heeft wel eens op deze bowlingbaan gestaan. Als het aan Bowling vereniging De Korf Leusden ligt, kan dit nog jaren zo blijven.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Er wordt veel gezegd en geschreven over De Korf en wie de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden, zijn de leden van Bowling vereniging 'De Korf Leusden'. Zij zijn sinds 1981 gevestigd op hun huidige locatie aan De Smidse en met een groeiend ledenbestand willen zij ook de toekomstige jeugdleden een stabiele basis bieden om te kunnen bowlen.

Het is maandagavond als Wesley Ouwerkerk met zijn bowlingballen De Korf binnen komt lopen. Op jongere leeftijd kwam hij in contact met de sport en inmiddels is de 32-jarige Leusdenaar niet meer weg te denken bij De Korf Leusden. De liefde voor de sport ontving hij van zijn oma en nog altijd gooit hij meermaals per week zijn bal richting de kegels. Eerst natuurlijk bij de junioren en inmiddels al flink wat jaren bij de senioren, waar hij één van de betere spelers op de vereniging is.

Bowlingvereniging blij met stijgend ledenaantal,,Toen ik de stap naar de senioren moest maken, stond mijn oma haar plek aan mij af in het team", blikt Ouwerkerk terug. ,,Dat zegt eigenlijk wel alles over deze mooie vereniging. We willen elkaar helpen, beter maken en we hebben een gezamenlijke passie: bowlen."

Zelf is Ouwerkerk inmiddels ook jeugdtrainer op de club en op die manier probeert hij jongeren wat bij te brengen over de sport. Daarnaast zit hij ook in het bestuur, net als Els Tigelaar. Zij is vanaf haar negende jaar lid van de Bowling vereniging, speelde eventjes ergens anders en is inmiddels alweer flink wat jaren lid van haar huidige club. ,,De sport is heel divers en er komt meer bij kijken dan de bal hard naar de kegels gooien. Het soort bal, de curve en ga zo maar door. Waarom ik in het verleden vertrok? Omdat ik een bepaalde competitie wilde spelen die hier niet werd aangeboden. Toen dat wel kon, ben ik direct teruggegaan. De Korf blijft toch De Korf."

Bij de vereniging staat plezier centraal en ruim honderd leden proeven wekelijks die sfeer. Op de maandag- en dinsdagavond wordt er fanatiek gespeeld, net als op de zaterdag. ,,We zouden wel graag meer uren willen", lacht Tigelaar, die zelf ook vaak op de baan staat. ,,Maar goed, dat moet wel mogelijk zijn."
Waar het bestuurslid vooral blij mee is, is dat er een stijgende lijn in het ledenaantal zichtbaar is. ,,Meer is altijd beter, maar we zijn zeker tevreden", aldus de 39-jarige. ,,We zien ook steeds meer jeugd aansluiten en dat is een mooie ontwikkeling."

Vroeger zag je veel jeugd afhaken als ze 18 werden en naar de senioren moesten. Daarin maken we stappenOp de vereniging zitten kinderen onder de tien jaar, maar ook mensen van boven de 85. Juist die diversiteit maakt de vereniging voor Ouwerkerk zo mooi. ,,Vroeger zag je veel jeugd afhaken als ze 18 werden en naar de senioren moesten. Die stap was te groot. Daar proberen we hard aan te werken en je ziet dat we daarin stappen maken. Door begeleiding, maar ook door talenten eerder aan het seniorenbowlen te laten ruiken."
Want wie denkt dat er bij De Korf alleen maar voor de fun een balletje gegooid kan worden, heeft het mis. De jeugdafdeling heeft haar eigen league op de zaterdagochtend en daarbij worden ze begeleid door onder andere Ouwerkerk. ,,Voor elk niveau kunnen wij wat bieden. Wil je veel vlieguren maken, dan kan dit. Maar wil je echt beter worden en meedoen aan grotere competities, is dat ook mogelijk."

Zelf zijn Ouwerkerk en Tigelaar bloedfanatiek en dat blijkt ook wel als Ouwerkerk gevraagd wordt naar de competitie. ,,Als ik speel, wil ik winnen. In de teamcompetitie vooral, dan wil ik echt zo'n hoog mogelijke score behalen. Vorig seizoen speelden wij hier in de hoofdklasse en het zou mooi zijn als dat in de toekomst weer kan."

Die toekomst is echter onduidelijk. Zo is niet bekend of de bowlingbaan over acht jaar nog kan huisvesten op haar huidige locatie. Nieuwbouw gooit mogelijk roet in het eten. ,,We volgen de ontwikkelingen. Maar als je mijn mening vraagt, kan ik duidelijk zijn", aldus Tigelaar. ,,Iedereen kent de bowlingbaan en het hoort hier op deze plek. Ikzelf weet niet beter en het zou raar zijn als 'ie verdwijnt. Althans, verdwijnen? Als we echt weg moeten, verhuizen we. Bij Leusden hoort nou eenmaal de bowlingbaan."