• Arnoud J. Spaaij

NK skaten in Achterveld

Arnoud J. Spaaij

ACHTERVELD Het Nederlands Kampioenschap inline-skaten marathon wordt dit jaar verreden in Achterveld. Organisator Martin Mijnten ziet een wens in vervulling gaan nu de KNSB besloten heeft het peloton op zaterdag 13 juni 2015 door de straten van het Leusdense dorp te laten rijden.

Het NK inline-skaten marathon gaat voor een middag en avond topsport in Achterveld zorgen. Bekende namen als wereldkampioenen Mark Horsten en Crispijn Ariëns, voormalig Europees kampioen Ingmar Berga, de sterke Gary Hekman en veelvoudig Europees kampioene Manon Kamminga worden verwacht aan de start.

Martin Mijnten is vorig jaar met zijn bedrijf Mijnten Schaats- en Skeelersport verhuisd van Hoevelaken naar Achterveld. Toen al een reden om zowel de inline-cup als de extreme-cup in Achterveld te laten rijden. Het NK marathon wilde Mijnten dan ook graag als aanvulling naar Achterveld halen. Mijnten: ,,We zijn wel actief met inline-skaten in het dorp en hadden wel plannen in die richting. Maar zelf hoopten we dat een NK in 2016 haalbaar zou zijn. Het wordt zelfs een jaar eerder."

 

ATTRACTIES De marathonwedstrijden worden verreden op een parkoers door de kern van Achterveld van een kilometer lang. Mijnten: ,,Dat betekent dus voor de Junioren-A en -B 21 ronden en voor de categorieën Beloften, Dames en Heren-A 42 ronden." De toeschouwers krijgen zo die zaterdag een waar skeelerspektakel te zien. De toegang is gratis zegt Mijnten ondanks dat er natuurlijk wel kosten gemoeid zijn met de organisatie. Mijnten hoopt die kosten echter te kunnen dekken met bijdragen van sponsors. Het NK zal naar verwachting toch zeker zo'n 5000 toeschouwers trekken. Die komen af op programma vol sportiviteit dat zo rond negen uur 's avonds afgerond zal zijn.

Maar daarmee is wat Mijnten betreft de dag nog niet afgesloten en al helemaal nog niet compleet ingevuld. ,,We willen er voor het dorp en voor de bezoekers een sportief feest van maken met leuke attracties voor de kinderen, kraampjes langs het parkoers en activiteiten in en rond de horeca. En na afloop een gezellige afterparty waar de deelnemers aan de marathon nog weer in de verdiende belangstelling komen."

Martin Mijnten hoopt ook dat het evenement voor plaatselijke verenigingen een aardige opsteker is. Daarom werkt hij momenteel met een team volop aan de invulling van de dag. Het is de bedoeling dat binnenkort het volledige programma wordt gepresenteerd en dus is er nog volop ruimte voor belangstellenden om mee te werken aan de activiteiten.

 

WEDSTRIJDEN De marathon NK Inline-skaten is een serie van meerdere KNSB-wedstrijden en onderdeel van 3 disciplines. Naast de marathon zijn er ook het NK op de baan en het NK op de weg. Met de NK's inline-skaten wil ook de KNSB het plezier in de inline-sport stimuleren en vooral de toeschouwers laten zien hoe leuk de sport is. In het kader van breedtesport wordt het NK gestimuleerd door gemeente en provincie.