• De zevende editie van de Pyramide Duathlon is dit jaar tevens het NK cross.

    Jaap van den Broek

NK cross duathlon bij pyramide

LEUSDEN De Pyramide van Austerlitz is op zaterdag 21 april het toneel van een sportieve strijd. De zevende editie van de Pyramide Duathlon wordt een bijzondere doordat ze nu tevens geldt als het Nederlands Kampioenschap cross duathlon. De organisatie van Triathlon Soest is trots wat zij in de afgelopen jaren op sportief vlak heeft neergezet bij het historische monument.

In 2012 had Leusdenaar Jan Stehouwer, triathleet en trainer bij Triathlon Soest, een duidelijk doel voor ogen: een mooi sportevenement organiseren op een prachtige locatie in eigen regio. Samen met andere leden van Triathlon Soest werd de Pyramide Duathlon neergezet met een selectief hardloop- en fietsparcours. Inmiddels is deze wedstrijd een jaarlijks terugkerend evenement dat behalve regionale en landelijke atleten ook internationale atleten aan de start welkom heet.

WAARDERING De wedstrijd stond in 2017 op de sportkalender van de Nederlandse Triathlon Bond als selectiewedstrijd voor landelijke atleten voor het Europees kampioenschap. Dit jaar mogen ze het NK organiseren. Stehouwer: ,,Het mogen organiseren van het NK laat ons als organisatie zien dat wij hier een goed en mooi evenement met elkaar neerzetten. We zien het echt als waardering. Aan de start hebben we echt de specialisten uit het crosscircuit. Jetze Plat die goud won op de Paralympics Rio 2016, zal de prijzen uitreiken." Bij de NK jeugd zal de 12-jarige Leusdenaar Julian Broodman zijn sportieve prestaties laten zien.

TRAILRUN Voor de derde keer staat er 's middags een trailrun op het programma. ,,Rondom de pyramide hadden we al een prachtig parcours liggen voor trailrunners en zo hebben we in 2016, naast de duathlon, voor het eerst een trailrun georganiseerd. Het parcours gaat over de trappen van de pyramide, alhoewel we bij regen de trappen niet opgaan want veiligheid gaat voor alles. Vorig jaar werd uitbreiding van het parcours bedacht en mochten we, na goed overleg, gebruik maken van een deel van de regio waar men normaal niet mag komen. Dit unieke parcours krijgt men 21 april weer aangeboden." Diverse atleten van Loopgroep Leusden staan hier aan de start.

OVERLEG Om dit evenement plaats te laten vinden was overleg nodig met de diverse partijen die een aandeel hebben in de locatie waarop de wedstrijd plaatsvindt. Landschap Erfgoed Utrecht, de eigenaren van het restaurant bij de Pyramide, de beheerder van landgoed den Treek-Henschoten als eigenaar van het terrein en de gemeente als vergunningsverlener.

SAMENWERKING ,,Inmiddels organiseren we het voor de zevende keer en hebben we een mooie samenwerking met iedereen gerealiseerd. Ook bij de sponsoren mogen we elk jaar terug komen. Met clubleden, vrienden en familieleden als vrijwilliger zorgen we ervoor dat de aanwezige sporters een mooie wedstrijd kunnen beleven. Want een belevenis is het op deze locatie zeker."

Meer informatie is te vinden op www.pyramideduathlon.nl.