• RaceRunning wordt gedaan op speciale fietsen.

    RaceRunning Nederland

Mensen met een beperking laten genieten van sport

ACHTERVELD Henriëtte Stemerdink is samen met haar collega Gabriëlle van Asbeck druk met een heel nieuw initiatief. Ze willen graag kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking laten genieten van sport. En wel van RaceRunning.

Arnoud J Spaaij

Henriëtte Stemerdink en Gabriëlle van Asbeck zijn beiden kinderfysiotherapeut. Vanuit hun professie zien ze dagelijks mensen die ondanks hun lichamelijke beperking graag zouden sporten. Met de komst van RaceRunning als paralympische sport lijken de mogelijkheden voor deze groep zich enorm uit te bereiden.

LOOPFIETS RaceRunning wordt gedaan op een een RaceRunner. Een soort loopfiets met drie wielen maar zonder pedalen. De sporter ligt voorover waardoor deelnemers ermee kunnen lopen of rennen. 1989 werd de loopfiets ontwikkeld door Connie Hansen, een Deense ergotherapeut, die zelf rolstoelafhankelijk is en ook tevens een paralympisch atleet. RaceRunning is geschikt voor kinderen, jongeren of volwassenen met een lichamelijke beperking (zoals cerebrale parese, spina bifida of bepaalde syndromen) die in het dagelijks leven een rollator of rolstoel gebruiken voor hun mobiliteit. Voor deze groep, veelal ernstig beperkte, mensen is dit in sommige gevallen een van de weinige mogelijkheden om aan sport te doen. RaceRunning is voor deze doelgroep zeer geschikt om conditie te onderhouden of te verbeteren en vooral in een sportactiviteit te participeren.

OPGEVEN Stemerdink is als kinderfysiotherapeut werkzaam in De Heelkom in Achterveld maar ziet graag deelnemers uit de hele regio: ,,We werken intensief samen met AV Triathlon, de atletiekvereniging uit sportpark Birkhoven. Voorlopig richten we ons op de jeugd. De feestelijke aftrap is in maart maar mensen kunnen zich nu al opgeven voor de workshop. De workshop is bedoeld voor potentiële racerunners en hun familie, toekomstige trainers en iedereen die meer wil weten over RaceRunning. Op de workshop zijn RaceRunners aanwezig. Toekomstige deelnemers kunnen die dus direct al uitproberen."

PROBEREN Stemerdink is zelf erg enthousiast omdat ze zelf ook graag sport. ,,Daarom doen Gabriëlle en ik het ook. We kennen natuurlijk de doelgroep en weten dat het gezond en goed voor je is maar dat het voor kinderen vooral ook heel leuk is." De plannen voor het RaceRunnen in de regio gaan verder dan alleen maar proberen. Na de workshop gaan de echte trainingen van start. Vanaf dan wordt er wekelijks een uur getraind op de atletiekbaan. Zo kan meer vaardigheid met een RaceRunner worden ontwikkeld en uithoudingsvermogen worden verbeterd.

Na deze periode wordt afgesloten met deelname aan de Hamersveldloop in Leusden, georganiseerd door AV Triathlon.Deelname aan de workshop en aan de trainingen in de periode maart-juni is gratis. Meer informatie of opgeven kan via email op racerunning@avtriathlon.nl

Extra uitgebreide informatie is tevens te vinden op de website van AV Triathlon: www.avtriathlon.nl en ook op: www.racerunning.nl.