• Menno Majolée: ,,Na een blessure terugkomen in het tweede en dan invallen in het eerste van Roda zaterdag en voor de eigen aanhang het winnende doelpunt maken. -

    Foto Rinus van Denderen

Menno Majolée schittert bij Roda

LEUSDEN Vrijwel altijd zijn de ogen op Menno Majolée gericht. Dat was in de jeugd van Roda'46 al zo en nu hij onderdeel is van de zaterdagselectie, is dat niet anders. Na blessureleed is de 21-jarige terug en scoorde hij dit weekend de winnende.

Jeroen van der Veer

Bij een 1-2 achterstand kreeg Menno Majolée afgelopen zaterdag het signaal om warm te lopen. De clubjongen had die ochtend al zestig minuten bij het tweede elftal gevoetbald en moest nu voor aanvallende impulsen zorgen bij een op dat moment matig Roda'46. Last van spanning had het talent op dat moment niet en hij hoopte de wedstrijd te doen kantelen.

Daarin slaagde Majolée met vlag en wimpel. Bij de 2-2 tegen AFC had de aanvaller al een klein aandeel en daarna was het helemaal bingo. ,,Er kwam een strakke voorzet van de zijkant, ik liep achter de verdediging weg en de keeper had mij niet verwacht. Ik tikte hem net voor zijn neus in het doel."

SCOUTS Door zijn treffer was Majolée belangrijk voor de ploeg en dat is iets wat hij nog vaker hoopt te zijn. Onbewust verwachten mensen op de vereniging dat ook van hem, want vanaf zijn jeugd heeft de inwoner van Leusden al het stempel van 'enorm talent' aan zich kleven. Het bracht de bescheiden speler niet van de leg en in zijn jeugdjaren schitterde hij op de nummer tien positie. Het zorgde ervoor dat diverse scouts hem bekeken, maar een overgang maakte de sierlijke speler nooit.

,,Ajax, PSV en FC Utrecht waren geïnteresseerd. Maar doordat mijn ouders werken was een overgang in verband met het vervoer niet mogelijk. Nee, ik heb geen spijt en de vraag 'wat als...' spookt nooit door mijn hoofd." Hij bleef Roda'46 trouw en in de jeugd wist hij het net veelvuldig te vinden.

Al snel was duidelijk dat de club weer over een uitzonderlijk talent beschikte en daar was de vereniging dan ook zuinig op. Als A-junior maakte Majolée vervroegd in het eerste van de zaterdagtak zijn debuut en trainde hij al regelmatig mee met 'de grote jongens'. ,,Druk heb ik nooit gevoeld", zegt de Leusdenaar. ,,Ik wist gewoon dat ik mijn best moest doen. Als ik deed wat ik normaal zo goed kon, wist ik dat het goed kwam."

EIGEN JONGENS En dat kwam het. Majolée veroverde een plek in het eerste team en als aanvaller maakte hij binnen de kalklijnen indruk. ,,Het is natuurlijk mooi dat er weer een eigen jongen in het eerste rondloopt", aldus de 21-jarige. ,,In dit team liepen in het verleden regelmatig spelers van buitenaf en je ziet dat het beleid gaat werken. Steeds meer eigen jongens stromen door en dat is mooi om te zien."

ONCE IN A LIFETIME Mede daarom hadden clubmensen afgelopen seizoen hoge verwachtingen van Majolée. In zijn eerste volledige jaar wilde hij dan ook schitteren, maar het liep allemaal anders. Door zijn opleiding kon hij in Zuid-Afrika een minor volgen en hij vertrok dan ook voor vier maanden naar de andere kant van de wereld.

,,Dat was een once in a lifetime", aldus de toekomstige gymleraar. ,,Daar heb ik enorm veel geleerd en heb ik mij als mens kunnen ontwikkelen. Natuurlijk baalde ik dat ik niet aanwezig kon zijn bij Roda'46, maar ik had dit nooit willen missen. Via app-contacten en Skype bleef ik gelukkig wel op de hoogte."

ENKELBLESSURE Dit seizoen moet dan ook het jaar worden van Majolée. De voorbereiding ging goed, er was een basisplaats veroverd en van de trainer kreeg hij veel vertrouwen. ,,Maar toen ging het mis", blikt de aanvaller terug. ,,Ik kopte en werd tijdens mijn sprong een beetje geduwd. Ik kwam verkeerd terecht en klapte door mijn enkel."

Door een gescheurde enkelband stond hij meerdere weken aan de kant, maar Majolée is nu terug. In overleg met de hoofdcoach werd besloten een uur te spelen bij het tweede, om vervolgens een kwartier voor tijd in te vallen bij het eerste. Nadat hij minuten maakte in het tweede, was afgelopen zaterdag zijn moment.

DOELSTELLING Bij een achterstand van 1-2 kwam Majolée tussen de lijnen en direct gebeurde er iets. Onbevangen vloog de clubjongen over het veld en Roda'46 ging vol in de aanval. Met een voorassist en een doelpunt was de invaller de gevierde man en moet dit de start zijn van een nog mooier jongensboek. De clubjongen die met zijn clubje mooie successen boekt. ,,Ik ben nu pijnvrij en wil dat blijven. Dat is mijn voornaamste doelstelling voor dit seizoen", glundert de matchwinnaar van afgelopen weekend.

Als hem gevraagd wordt wat het team wil, is hij duidelijk. Roda'46 heeft in de eerste klasse al een periodetitel te pakken, maar ze zijn hongerig. ,,Aan het begin van dit seizoen was handhaving de doelstelling. Logisch wel, want we waren gepromoveerd. Nu bekijken we het gewoon van wedstrijd tot wedstrijd en dan zien we wel waar we eindigen."