Leusdens schaatsteam weer naar Weissensee

LEUSDEN Ook dit jaar heeft de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee een Leusdens tintje. Dertien schaatsers van de ploeg Wouters-Ottenvanbeek mengen zich, na een intensieve voorbereiding, volgende week dinsdag onder de honderden Nederlandse deelnemers aan de jaarlijksetocht in Oostenrijk.

Balt Gmelig

Na de gebruikelijke presentatie van de vooral uit Leusdenaren bestaande formatie begin deze maand, gevolgd door veel trainingen op de drie km lange buitenbaan van Flevonice in Biddinghuizen en de Vechtsebanen in Utrecht, is zaterdag het vertrek van de ploeg gepland. Slechts één vrouw (Jori Wouters) maakt deel uit van het vooral mannelijke gezelschap dat uit Hans Vrijhoef, Gert Landman, Harry Tessels, Theo Wouters, Jan Otten, Fred de Boer, Gijs de Kruif, Thom van Ruitenbeek, Wout de Kruijff, Dick van de Burgwal, Frans Smink en Wil Snoek bestaat. Saïd Al-Qadumi is de verzorger van de ploeg. ,,Voor deze man nemen we elk jaar ons petje af", vertelt Otten (52) aan de vooravond van de reis naar Oostenrijk. ,,Meer dannegen uur in de kou aan de kant staan om ons van bidons en energierepen te voorzien, is ook een hele prestatie." Dat het erg koud op de Weissensee kan zijn, weet Otten uit eigen ervaring. ,,Ik heb temperaturen van min 24 graden meegemaakt."

Voor de vijftiende keer maken de Leusdenaren op de Weissensee hun opwachting. ,,In 2001 waren wij daar voor het eerst van de partij", kijkt de geboren Rotterdammer even terug. ,,In 2002 kwam er een plekje vrij in het appartement in Techendorf en kon ik ook mee. Het schaatsteam is in 2003ontstaan nadat ingenieursbureau Ottenvanbeek voor schaatsjacks had gezorgd."

,,Ik ben zelf nu twaalf keer in Oostenrijk geweest", vervolgt de constructeur bij OVB ingenieursbureau in Rhenen. ,,Alleen in 2007 hebben we de 200 km niet kunnen schaatsen omdat er toen teveel sneeuw op het ijs lag. Vanaf 2005 konden op de Weissensee zelfs twee tochten van 200 km gereden worden. Ik heb sindsdien zelf zo'n zeventien keer de 200 km gereden en dat geldt ook voor de andere heren en dame in ons team. Sommige ledenhebben in anderhalve week tijd zelfs drie tochten van 200 km gereden."

Meer dan een oorkonde en een medaille (als de finish wordt gehaald) levert de deelname aan de alternatieve elfstedentocht niet op. Otten: ,,Wij doen mee aan de toertocht en daarvoor zijn geen prijzen beschikbaar." De Leusdenaren hebben wel een ander doel, het verbeteren van hun persoonlijke record. ,,Er zijn nu vier mannen die de tocht binnen de zeven uur en 30 minuten afwerken", vertelt Otten. ,,Thom van Ruitenbeek is momenteel de snelste met een tijd van zeven uur en vier minuten." Drie dagen na de eerste tocht (op dinsdag) gaan de Leusdenaren opnieuw de Weissensee op. ,,Het doel is dan om met de gehele groep op tijd binnen te zijn", aldus Otten die het evenement op de Weissensee een prima alternatief voor de echte Elfstedentocht vindt. ,,Je start met 1.000 à 1.500 Nederlanders en je krijgt na het halen van de finish een elfstedenkruisje. Maar het blijft een alternatief.Niets gaat boven de echte tocht in Friesland."

Elk jaar hopen Otten en zijn ploeggenoten op een Elfstedentocht in eigen land. ,,In 2011 hebben we in Friesland kunnen rijden. Officieel ging de Elfstedentocht toen niet door maar we hebben wel met zes man de tocht gereden. Dit jaar mogen er vier man van ons meedoen als de tocht doorgaat. In 2016 mogen de meeste leden van ons team meedoen omdat er dan niet meer geloot wordt."