• De Franse Beatrice Edwige of France in actie tegenover Yvette Broch, Sanne Van Olphen en Kelly Dulfer.

    Marijan Murat

Laura van der Heijden ten onder bij olympisch debuut

LEUSDEN (ANP) Ondanks drie doelpunten van de Leusdense Laura van der Heijden is het debuut van de handbalvrouwen op een teleurstelling uitgelopen. Oranje ging zaterdag in de Future Arena in Rio de Janeiro verrassend met 18-14 onderuit tegen Frankrijk. Het team van de Leersumse bondscoach Henk Groener had de laatste twee ontmoetingen met de Françaises, in december in de kwartfinale van het WK en in maart bij het olympisch kwalificatietoernooi, nog overtuigend gewonnen.

Na een zwakke eerste helft (10-6 achter) herstelde een verbeten en met meer durf en lef spelend Oranje zich na rust. Een indrukwekkende inhaalrace bracht de handbalsters even langszij (12-12), maar Frankrijk liep daarnaondanks het voortreffelijke keeperswerk van Tess Wester toch weer weg en trok alsnog aan het langste eind.

De nederlaag heeft niet direct gevolgen voor de verliezend finalist van het WK. Vier van de zes landen uit groep B gaan door naar de kwartfinales. Argentinië, dat wordt gezien als het zwakste land in de poule, is maandag de volgende tegenstander van Nederland.

Nederland leek bij het eerste olympische optreden uit de geschiedenis bevangen door de zenuwen. In de beginfase, en ook in het vervolg van de eerste helft, ging veel mis bij de verliezend finalist van het laatste WK. Frankrijk liep snel uit naar 4-1 en Nederland kwam totaal niet aan het eigen spel toe. Dat mocht Oranje zichzelf aanrekenen, al speelde de arbitrage op belangrijke momenten ook een grote rol. De Nederlandse handbalsters kregen gemakkelijk strafballen tegen. Groener liet sterspeelster Estavana Polman in de beginfase op de bank.

Aan de hand van Nycke Groot, die direct na de pauze twee keer doeltreffend uithaalde, richtte Oranje zich op. Toen Polman voor de gelijkmaker zorgde (12-12), leek Oranje door te drukken. Maar na de door de Fransen aangevraagde time-out, gaf Nederland het initiatief toch nog weg. Enkele fraaie reddingen van keepster Tess Wester hielpen uiteindelijk niet.

Eerder op zaterdag liet Noorwegen zich in groep A verrassen door Brazilië. De regerend olympisch-, wereld- en Europees kampioen verloor met 31-28 van Brazilië. Noorwegen won in december in de WK-finale in Denemarken met 31-23.