• Feest nadat het definitieve fluitsignaal heeft geklonken.

    Marijan Murat
  • Angela Malestein en Martine Smeets vieren een treffer tegen Brazilië.

    Marijan Murat

Laura van der Heijden naar halve finale handbal

LEUSDEN (ANP) De Leusdense Laura van der Heijden heeft met haar handbalcollega's dinsdag bij de Olympische Spelen gastland Brazilië verrassend uitgeschakeld. Het team van bondscoach Henk Groener versloeg in de met ruim 10.000 toeschouwers gevulde Future Arena de Zuid-Amerikaanse vrouwen met 32-23. Bij rust leidde Nederland, dat bij het handbal voor het eerst meedoet aan de Olympische Spelen, met minimaal verschil: 12-11.

In de halve eindstrijd is Frankrijk of Spanje donderdag de volgende tegenstander van Oranje, dat in de groepsfase van de vijf wedstrijden er maar ééntje had gewonnen (alleen van het zwakke Argentinië) en als nummer vier van de groep de kwartfinale bereikte. Brazilië eindigde in de andere poule als eerste en versloeg onder meer wereldkampioen Noorwegen.

Toen dinsdag de knock-outfase van start ging en het écht moest, stegen de Nederlandse handbalsters boven zichzelf uit en lieten ze weer het spel zien waarmee ze in december de finale van het WK in Denemarken bereikten. Brazilië nam éénmaal de leiding in de wedstrijd, bij 3-4. Verder lag het initiatief bijna de gehele wedstrijd bij een getergd spelend Nederland, dat eind juli nog twee keer tegen de Braziliaanse vrouwen oefende ter voorbereiding op de Olympische Spelen. In beide wedstrijden gaven de landen elkaar toen weinig toe: 29-27 voor Brazilië en 23-23.

Op het hoogste podium, dinsdag in de kwartfinale, ging het tot de rust nog redelijk gelijk op. Daarna nam het team van Groener snel afstand en werd het verschil nooit kleiner dan vier punten voorsprong. Estavana Polman was met zeven doelpunten het meest trefzeker aan de kant van Oranje. Lois Abbingh, Laura van der Heijden en Angela Malestein scoorden allemaal vijf keer.

GEWELDIGE DEKKING Van der Heijden kreeg dinsdag na afloop van de gewonnen kwartfinale tegen Brazilië op de Olympische Spelen (32-23) compliment na compliment. ,,Onze dekking was vandaag geweldig'', zei bondscoach Henk Groener. ,,Laura heeft Rodrigues uit de wedstrijd gespeeld. We waren allemaal heel erg gedisciplineerd.''

Ana Paula Rodrigues is sterspeelster aan de kant van Brazilië. Tegen Nederland kwam ze maar drie keer tot scoren. Van der Heijden zelf bleef behoorlijk nuchter over haar eigen prestaties. ,,We waren er weer met z'n allen. We voelden het, iedereen stond er'', zei ze.

In de groepswedstrijden bij de Spelen was de vorm vaak nog ver te zoeken. ,,Het ging niet zo makkelijk. Maar we wisten dat dat niet heel erg was'', aldus Lois Abbingh, die vijf keer scoorde tegen Brazilië. ,,We hebben veel met elkaar gepraat en we hebben best veel vertrouwen in ons niveau. Vandaag konden we de energie weer brengen.''