• Jenno Brouwer met een turn oefening op een speeltoestel

    Mariska Stehouwer

Kwartfinales landelijke kampioenschappen bij Impala

LEUSDEN De Leusdense gymnastiekvereniging Impala biedt een ruim lesaanbod voor alle leeftijden, beginnend vanaf één jaar met een ouder en kindgym. Vanaf twee jaar worden er beweeglessen aangeboden om het Nijntje Beweegdiploma te behalen, vervolgens komen ritmisch gymnastiek, trampoline en turnen in beeld. Freerunning en Trickz wordt aangeboden aan degenen die liever een parcours afleggen en tricks uitvoeren, er is 50+ gym en een senioren+ groep voor de leden die het een stukje rustiger aan willen doen. Naast al deze groepen heeft Impala ook haar selectiegroepen. Eén van de selectie-turners is de 14-jarige Jenno Brouwer, al twaalf jaar lid van Impala. ,,Toen hij klein was klom Jenno overal in en hing hij thuis al in de ringen, dus leek het mij wel handig om hem naar de peutergym te doen," aldus zijn moeder Geraldine Brouwer. Inmiddels zit zijn turncarrière in de lift en neemt hij elk jaar deel aan de Nederlandse Kampioenschappen.

Mariska Stehouwer

Turnen is een sport waarbij kracht, flexibiliteit, snelheid, coördinatie en balans samen komen. ,,Er zit wel verschil tussen turnen voor meisjes en jongens," geeft Jenno aan. Voor de meisjes zijn er de onderdelen balk, brug, vloer en sprong en voor jongens komen daar de ringen, rekstok en voltige (paard) bij. Bij de jongens is er geen balk en ontbreekt de muziek bij de uitvoering van de oefeningen." Om nog beter te worden gaat Jenno elke zaterdag naar Nieuwegein waar hij bij turnvereniging Moveo nog drie extra trainingsuurtjes maakt. In totaal komt Jenno aan acht trainingsuren per week. Sinds zijn zevende doet hij mee aan wedstrijden. Eerst de clubwedstrijden, daarna deelname aan regiowedstrijden en vervolgens de landelijke wedstrijden. Nederlands Kampioen worden lijkt Jenno wel wat, en met een vierde plaats op de rekstok bij het NK kan dat doel haalbaar zijn.

BLESSURE Twee jaar geleden viel Jenno van zijn waveboard, waardoor zijn pols geblesseerd raakte en hij bijna een jaar niet kon turnen. ,,Om toch te blijven trainen ben ik gaan schoonspringen, omdat het daar ook draait om lichaamscontrole." Inmiddels volgt Jenno weer volledig zijn trainingen. Jenno en zijn medeturners zijn blij met de komst van de nieuwe sport- en turnhal waar Impala gebruik van zal gaan maken.

,,In deze turnhal komen ook valbakken en gordels, waardoor je moeilijkere elementen veilig kunt oefenen. Hierdoor kan ik mij ook in Leusden nog meer ontwikkelen.''

KWART FINALE Het is Impala gelukt om de landelijke kwartfinale Heren turnen te mogen organiseren op 8 en 9 april in De Korf. Vanuit het hele land komen turners om te strijden voor een plaats in de halve finale van de landelijke competitie. Behalve pupillen, jeugd, junioren en senioren is er zaterdag een oefenwedstrijd voor het EK van de Eredivisie Senioren te bewonderen vanaf 14.25 uur. Aansluitend is Jenno ingedeeld bij de derde divisie Jeugd en Junioren met een starttijd van 16.10 uur. Op zondag volgt een eveneens bijzonder programma waarbij de volledige eerste divisie met oud Impala-turner Coen Linn hun oefeningen aan de juryleden en publiek zullen tonen. Geïnteresseerden zijn welkom om te komen kijken. Entree voor kinderen onder de 12 jaar: 3,00 euro. Volwassenen 5,00 euro. Meer informatie is te vinden op www.gvimpala.nl.

Heb jij een sportief doel gesteld? Ben je aan het trainen voor de zwemkampioenschappen, besteed je veel tijd aan motorcrossen of staat er een internationale wedstrijd in je agenda? Wil jij laten zien wat jouw sportieve doel is en wat je ervoor doet, neem dan contact op met de redactie via leusder.krant@bdu.nl, dan schrijven wij wellicht jouw sportieve verhaal.