• De selectie van Antilopen, met Rens Costa en Esther Coffeng vooraan, wil in de zaal knallen: ,,Daarvoor ga je toch op korfbal - .

    Rinus van Denderen

Antilopen wil de bovenste ploegen nerveus maken

LEUSDEN Het veld in de buitenlucht is verlaten en de korfballers van Antilopen kunnen warm de zaal in. Het decor waar veel spelers altijd naar verlangen en dat is bij de vereniging uit Leusden niet anders. Het spel is dynamischer en er is meer actie. Kortom: Antilopen is blij dat het zaalseizoen is begonnen en wil de bovenste ploegen nerveus maken.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Het is lastig uit te leggen aan een korfballeek waarom de zaal iets magisch heeft. De spelregels zijn grotendeels hetzelfde, de bal moet ook daar in de korf geworpen worden en het is ook gewoon acht tegen acht. Toch spelen korfballers veel liever in de zaal dan op het veld. Ook bij Antilopen is dit het geval en daarom zijn ze blij dat het seizoen in de sporthallen begonnen is.

Het gelijkspel in Amstelveen dit weekend verandert niets aan de doelstelling van het talentvolle Antilopen. De ploeg van Irene Veenendaal wil de bovenste ploegen in de eerste klasse nerveus maken en dat behoort tot de mogelijkheden, denkt speler Rens Costa. De 21-jarige spelverdeler hoopt stiekem ooit kampioen te worden, maar dit zaalseizoen zal dat lastig worden. ,,En ook niet realistisch", is de inwoner van Leusden duidelijk. ,,We hebben een jong team, met enkele spelers die voor het eerst in het eerste zitten. Er zijn enkele vedettes gestopt en dat gat moeten de talentvolle spelers opvullen."

Esther Coffeng: Deze groep heeft veel potentieERVARING OP DE BANK Dit hele proces wordt aangestuurd door Veenendaal. De ex-speelster is jarenlang een vast gezicht geweest in het eerste team van de korfbalploeg uit Leusden en werd na het stoppen van Maarten van Woerkom aangesteld als hoofdtrainer. Samen met assistent Joyce Ockerse heeft ze meer duels in Antilopen 1 gespeeld dan de gehele huidige selectie bij elkaar en dus zit het op de bank qua ervaring wel goed. ,,Er is een ideale match", zegt Esther Coffeng. De 24-jarige speelster is een van de dames binnen de lijnen. ,,Ze brengt ervaring met zich mee en dat is wel wat deze selectie nodig heeft. We zijn namelijk allemaal vrij jong. Daarnaast is Irene super fanatiek en gedreven, maar houdt ze ook van een dolletje."

BUITENSEIZOEN Nog even terug naar het buitenseizoen. Daarin wist Antilopen zich te vestigen op een keurige plek in de middenmoot en daar hoopt de vereniging ook te blijven. ,,We begonnen het seizoen goed, maar daarna ging het iets minder", aldus Costa, die noodgedwongen met zijn jongere broertje Jorg in hetzelfde vak stond. ,,Mijn vakgenootje raakte ernstig geblesseerd, waardoor Jorg de kans kreeg. Hij is wat kleiner en sneller, dus dat was eventjes aanpassen. Toch staan we op een keurige zesde plek in de overgangsklasse en als we daar blijven, hebben wij het uitstekend gedaan."

BIZAR GELIJKSPEL Die lijn probeerde Antilopen door te trekken naar de zaal en dat ging afgelopen weekend tegen KVA vrij aardig. Er werd een uitslag neergezet die je op dit niveau niet vaak ziet: 30-30. ,,Spektakel genoeg hé", glunderde de 24-jarige Coffeng na afloop. ,,Er stond voor de wedstrijd toch wat spanning op het duel. We spelen met een jonge ploeg en wisten niet goed waar we in de zaal stonden. In de wedstrijd stond KVA steeds voor, zelfs een keer met drie punten, maar vochten wij ons terug."

In de slotfase kwam Antilopen zelfs op een 29-30 voorsprong en leek de overwinning binnen. Alleen tja, toen kwam de onervarenheid kijken. Coffeng: ,,We maken met nog anderhalve schotklok een foutje en daardoor speel je gelijk. Direct na afloop voelde het gelijkspel als een verlies, maar nu kunnen we er allemaal mee leven. KVA is ook een ploeg die bij de bovenste teams van de middenmoot mee wil doen en wij ook. Zaterdag is gebleken dat wij prima meekunnen met dit niveau en nu moeten we deze lijn doortrekken."

Als we meer op elkaar ingespeeld raken, kan het een leuk jaar wordenALS THUISKOMEN Dat is ook iets wat haar teamgenoot Rens Costa beaamt. Hij denkt dat Antilopen geen grijze muis hoeft te zijn dit seizoen. ,,Absoluut niet. Als we meer op elkaar ingespeeld raken, kan het een leuk jaar worden. Het is wel echt weer heerlijk om in de zaal te spelen. Daarvoor zit je toch op korfbal. De sfeer is beter, het spelletje gaat sneller en daardoor moet je ook conditioneel sterker zijn. Daar hebben we de afgelopen periode hard aan gewerkt en is iets waar we aan moeten blijven werken."

Iemand die een stapje harder moest doen, is Coffeng. Na twee jaar zonder korfbal, is zij weer volledig onderdeel van de selectie. ,,Ik was het plezier een beetje kwijt", bekent de in Leusden opgegroeide speelster. ,,Je moet toch twee keer in de week trainen en in het weekend spelen. Dat begon als verplichting te voelen."

Maar Coffeng is terug van weggeweest en daar is ze maar wat blij mee. ,,Nu woon ik weer in Amersfoort en begon het te kriebelen. In het begin trainde ik vrijblijvend mee en het voelde direct weer als thuiskomen. Antilopen is een familieclub en zo ervaar ik dat ook. Deze huidige groep heeft veel potentie en het zou mooi zijn dat we over maximaal twee seizoenen ook in de zaal in de overgangsklasse spelen."