• Foto Rinus van Denderen

Impala blijft zich ontwikkelen

LEUSDEN Bij Gymnastiekvereniging Impala zijn ze inmiddels gewend aan hun nieuwe accommodatie en de vereniging zit dan ook flink in de lift. Het ledenaantal is groeiende, het loopt voor op haar doelstellingen en het belangrijkste; de leden hebben plezier. Voorzitter Van Westen kan dan ook alleen maar tevreden zijn.

Jeroen van der Veer

Een nieuw bestuur, een spiksplinternieuwe accommodatie en een groeiend ledenbestand. Het gaat bij Gymnastiekvereniging Impala Leusden uitstekend en het is continu bezig met een vervolg stap. De vereniging is dan ook letterlijk én figuurlijk in beweging. Voorzitter Daan van Westen is dan ook maar wat trots op het geen wat momenteel in Leusden gebeurt.

,,Alles komt hier bij elkaar", zegt hij met een grote glimlach. ,,Sport, beweging, gezelligheid en de winnaarsmentaliteit. Daarnaast zijn we maatschappelijk bezig en staat niemand stil. We denken met z'n allen continu aan de vervolgstappen en dat is schitterend om te ervaren."

BELEIDSPLAN Zo, dat is gezegd. Van Westen kan uren spreken over de vereniging waarbij hij voorzitter is. Dat is hij nog niet zo heel lang en sinds zijn komst is er veel veranderd. De club kreeg een eigen accommodatie en dat betekende een nieuwe fase voor de vereniging. Het paleis op de Bavoortseweg ademt sport en heeft een aantrekkingskracht waar menig vereniging jaloers op is. ,,Het is een feit dat we meer leden krijgen. Dat heeft zeker te maken met onze vestiging. Je hoort mensen erover spreken, ze komen toch even binnen wandelen en het ademt hier gewoon sport."

Dit komt mede door het gegeven dat er een nieuw beleidsplan is geschreven en deze wordt nu ook daadwerkelijk uitgevoerd. De veranderingen waren niet eenvoudig, maar volgens Van Westen wel noodzakelijk. ,,Je moet vernieuwen, zorgen dat je meer leden aantrekt. Daarnaast is het maatschappelijke aspect bij Impala nog belangrijker geworden."

GROEIENDE LEDENAANTALLEN Turnen, freerunnen, trampolinespringen, dans, ritmisch gymnastiek... men kan het zo gek niet bedenken of het wordt gegeven in het sportcentrum. ,,Een mooi gegeven is het feit dat we groeiende zijn. Nog niet zo gek lang geleden kwamen we niet boven de 400 leden en in 2018 hadden we er 600. Ruimschoots boven onze doelstelling. Voor 2019 ligt onze lat op 650 en daar kruipen we nu al langzaam naar toe. In februari al, moet je nagaan. Dat is voor ons een bevestiging dat we op de goede weg zijn."

Toch zit er een klein addertje onder het gras. De gemiddelde leeftijd van alle leden ligt erg laag en dat ziet de voorzitter graag veranderen. Natuurlijk is het blij met al het talent en deze koestert Impala dan ook, alleen hoopt het iets wat ouderen atleten te mogen verwelkomen. ,,Zo'n 75% van onze leden is onder de dertien jaar. Op een of andere manier gaan tieners rond de middelbare-schoolleeftijd iets anders doen en verlaten ze ons. Misschien is het recreatief turnen niet hip, of zo? We krijgen nog niet echt onze vinger daarachter, al zie je wel dat het een landelijke trend is."

Om toch wat ouderen naar Impala te krijgen, gaat het daarop inzetten. Zo zal er apenkooien voor volwassenen komen en ook wordt er KeepFit40+ gegeven. ,,Vooral overdag hebben we in de sporthal tijd en ruimte voor activiteiten en deze zijn we nu aan het ontwikkelen."

KLEURENTURNEN Het turnen wordt bij Impala gedaan op een redelijk hoog niveau, maar de echte wereldtoppers zullen er in Leusden nooit te zien zijn. Een bewuste keuze van de vereniging, die inzet op de subtop. ,,Als wij een talent zien die echt de top kan bereiken, adviseren en begeleiden wij deze ook naar een andere vereniging. Niet omdat wij hem of haar niet willen, maar vooral omdat dit beter is voor de turner zelf. Zo eerlijk moeten wij naar hen zijn en ik vind ook dat zij dit van ons mogen verwachten."

Met gediplomeerde en betaalde trainers brengt Impala het niveau echter wel omhoog. Daarnaast werkt het met een bepaalde visie. Zo worden de turners niet ingedeeld op leeftijd, maar op kwaliteit. ,,Kleuren-turnen, noemen we dat", aldus Van Westen. ,,Heb je een bepaald onderdeel goed onder de knie, dan ga je een stapje/kleur verder. Hierdoor leert men sneller en wordt de nadruk gelegd op wat de turner wel goed kan in plaats van wat niet."

VERSTERKEN Zoals bekend worden er diverse disciplines beoefend en daar is Impala maar wat trots op. Mede daarom organiseert het in juni een clubdag in plaats van een clubkampioenschap. ,,Twee dagen lang kunnen al onze leden dan een show weggeven. Dan kunnen ze elkaar écht laten zien wat ze doen en waarvoor ze al die tijd zo hard trainen. Uiteraard is dit dan toegankelijk voor publiek."

Wat ook voor toeschouwers toegankelijk is, is de halve finale van het NK dames turnen. Deze is door Impala binnen gehengeld en moet de aantrekkingskracht vanuit Leusden versterken. ,,We doen er alles aan om mensen enthousiast te krijgen voor de sport. We zijn goed bezig, maar willen nog veel beter worden. Stilstaan doen we hier niet."