• Martijn van der Luyt is er dag en nacht mee bezig: hockey.

    Rinus van Denderen

'Ik ben een hockey-nerd'

LEUSDEN Leven doet Martijn van der Luyt gekscherend gezegd voor het hockey. De fanatiekeling is er dag en nacht mee bezig en hoopt MHC Leusden naar een hoger niveau te tillen. De 40-jarige draagt meerdere petten op de vereniging en is er trots op wat hij samen met anderen in vijf jaar tijd al heeft bereikt. ,,Maar het kan altijd meer en beter."

Jeroen van der Veer

Na diverse avonturen kwam Martijn van der Luyt vijf jaar geleden terecht bij MHC Leusden. De middelgrote hockeyclub had de ambitie een stap hogerop te maken en hoopte met het aantrekken van Van der Luyt een buitenstaander in huis te halen die daarbij kon helpen. ,,Natuurlijk kan het sneller, maar ik denk dat we met z'n allen nu op de goede weg zitten."

Solliciteren doet Van der Luyt nooit en dus ook niet toen hij bij zijn toenmalige werkgever SCHC liet doorschemeren toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. MHC Leusden sloeg toe en haalde de hockeyverslaafde naar de vereniging. Nu, vijf jaar later, draagt hij vier petten bij de club; de belangrijkste is die van de technisch directeur, maar Van der Luyt is ook trainer van de jongste jeugd en trainer/coach van het eerste herenteam. Daarnaast is hij ook trainer van de jongens A1. ,,Het is heerlijk om fulltime met mijn grootste hobby bezig te kunnen zijn. Ik ben een hockey-nerd."

LEEFTIJD Die hobby ontwikkelde zich echter pas laat bij de duizendpoot. De technisch directeur van MHC Leusden kwam op twaalfjarige leeftijd in aanraking met de sport en stopte daarom met voetballen. ,,Dat was vrij laat, maar al snel werd duidelijk dat ik talent had. Zo maakte ik op mijn veertiende mijn debuut in het eerste team."

In het veld al had Van der Luyt plezier in het aansturen van zijn medespelers en mede daarom besloot hij op zijn vijftiende een trainerscursus te doen. Amper twee jaar later werd hij coach van een eerste elftal. ,,Dat ging niet op de officiële manier", lacht hij nu. ,,Voor mijn aanstelling heb ik drie keer eromheen gepraat toen gevraagd werd naar mijn leeftijd. Pas toen ze aan mijn vader vroeger waarom hij elke training aanwezig was en hij zei dat hij mij bracht, werd bekend dat ik zeventien was."

TRAININGSARBEID Een spoedvergadering volgde, maar door zijn kwaliteiten mocht hij toch actief blijven bij zijn toenmalige club. Inmiddels heeft Van der Luyt meerdere functies vervuld in Laren en bij SCHC en is hij nu met MHC Leusden aan de weg aan het timmeren. ,,In mijn eerste jaar bij deze vereniging heb ik vooral veel geobserveerd. Gekeken hoe alles gaat, wat er beter kan en hoe we het beter kunnen doen. Ik merkte al wel snel dat het een familieclub was en we daar niets aan moesten veranderen. Wat wel anders werd, was de trainingsarbeid. Die ging van twee naar drie keer per week voor de selectieteams. De leden boden in het begin veel weerstand, maar inmiddels weten ze niet beter."

ONDERSCHATTEN Om als vereniging beter te worden, zette Van der Luyt erg in op de jeugd. Zij moesten de stabiele factor van de vereniging worden en de prestaties van het eerste team bij de mannen en vrouwen was op dat moment even niet relevant. ,,We besloten te bouwen met onze jeugd. Het niveau van de zaterdag moest het niveau van de zondag worden. Dat heeft even tijd gekost, maar ik denk dat we nu wel kunnen zeggen dat het goed heeft uitgepakt."

Veel eigen dames in het eerste vrouwenteam en veel heren uit de eigen jeugd doorgestroomd naar het eerste. Het is precies zoals Van der Luyt het voor ogen had en de prestaties zijn ook niet onverdienstelijk. ,,Alleen hebben we met de jeugd wat pech gehad qua indelingen. In de subtopklasse blijven is makkelijker dan er te komen. Dat heb ik misschien wel onderschat. Maar goed, ook hier werken we met z'n allen keihard aan."

VRUCHTEN PLUKKEN De technische directeur is ook trainer van het eerste herenteam, dat momenteel uitkomt in de eerste klasse. Een prima niveau, maar ook hiervoor geldt: het kan altijd beter. ,,We staan op een zesde plaats en willen omhoog kijken. In de toekomst willen we een stabiele ploeg in de overgangsklasse worden. Dat is niet alleen een ambitie, maar ook een realistisch doel."

Zoals Van der Luyt het graag ziet, gaat dit gebeuren met veelal eigen jongens in het team. ,,We plukken nu al de vruchten. Het kan iedereen niet snel genoeg gaan omdat we eraan toe zijn, maar het moet wel stapsgewijs. Daar zijn we nu mee bezig en ik kan niets anders dan concluderen dat we op de goede weg zijn."

ENERGIE VAN ELKAAR Zelf is hij bezig aan zijn vijfde seizoen bij MHC Leusden en denken aan een nieuw avontuur doet Van der Luyt nog niet. Althans... ,,Over een houdbaarheidsdatum spreken als persoon bij een club, dat doe ik niet. Er is hier veel natuurlijk verloop en zolang de mensen hier energie van mij krijgen en ik van hen, zit het goed en kunnen we met elkaar verder. Dat is momenteel het geval. En daarnaast: er valt hier nog genoeg winst te behalen."