• De Leusdense Laura Van Der Heijden in actie tegenover Camilla Herrem en Veronica Kristiansen in het 'bronzen duel' tegen Noorwegen. (Archief)

    Marijan Murat

Handbalsters zonder medaille weg uit Rio

LEUSDEN (ANP) Ondanks vijf treffers van de Leusdense Laura van der Heijen, is het de Nederlandse handbalsters bij hun debuut op de OlympIsche Spelen niet gelukt een medaille te winnen. In de wedstrijd om de derde plaats was Noorwegen zaterdag in de Future Arena in Rio de Janeiro veel te sterk. Na een ruststand van 13-19 werd het 26-36.

Nycke Groot was aan de kant van Oranje met zes doelpunten het meest trefzeker.

De wedstrijd was een herhaling van de finale van het wereldkampioenschap in december in Denemarken. Toen had het team van bondscoach Henk Groener ook weinig in te brengen (23-31).

Nederland leek zaterdag nog niet bekomen van het pijnlijke verlies twee dagen eerder in de halve eindstrijd tegen Frankrijk. De finale leek in de slotfase binnen handbereik. Bij een achterstand van 24-23 raakte Lois Abbingh in de laatste seconde de paal, zodat er geen verlenging kwam.

Noorwegen kreeg, met een nederlaag van 38-37 tegen Rusland, donderdag ook een tik te verwerken. Het team van bondscoach Thorir Hergeirsson maakte een veel scherpere indruk en nam snel afstand. Na achttien minuten leidde Noorwegen al met 14-5.

Bij rust was de achterstand teruggebracht tot zes punten. Het lukte Oranje in de tweede helft pas laat om die marge iets te verkleinen. Via een doelpunt van Ailly Luciano werd het verschil tien minuten voor tijd teruggebracht tot vijf: 24-29. Verder liet Noorwegen het daarna niet komen. De wereldkampioen liep in de slotfase weer ver weg: 26-36.

NOG LANG DOOR Laura van der Heijden was bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een van de beste speelsters aan de kant van de Nederlandse handbalsters. De 26-jarige kon zaterdag met vijf doelpunten een nederlaag in de wedstrijd om de bronzen plak tegen Noorwegen niet voorkomen: 26-36.

,,Zij kwamen veel te makkelijk in hun spelletje'', zo oordeelde Van der Heijden, die niet het idee had dat de pijnlijke nederlaag in de halve finale tegen Frankrijk nog een rol speelde. ,,Sinds gisteren waren we er wel weer klaar voor en goed voorbereid voor deze wedstrijd.''

Als de ergste teleurstelling binnenkort is verdwenen, hoopt Van der Heijden ook trots te kunnen zijn en de vierde plek te waarderen. ,,Ergens diep in je achterhoofd zit dat gevoel nu wel. En dit team is nog jong. We kunnen lang met elkaar door.''