• Fanatieke medewerkers zorgen er dagelijks voor dat de baan er schitterend uitziet en dat er veel bedrijvigheid is.

    Rinus van Denderen

Golfclub De Hoge Kleij is toegankelijk voor iedereen

LEUSDEN Het herenteam gooit hoge ogen in de hoofdklasse, maar Golfclub De Hoge Kleij is meer dan alleen het eerste. Er heerst op de baan een oase van rust en mede door zijn schitterende ligging komen zo'n 900 leden graag bij de vereniging. ,,Je gaat er misschien niet van zweten, maar je beweegt veel en vooral mentaal is het zwaar."

Jeroen van der Veer

Dit weekend kwam Golfclub De Hoge Kleij met zijn eerste herenteam weer in het nieuws. Op de eerste speeldag in de hoofdklasse won het verrassend van De Pan uit Zeist en daarbij blonk de 17-jarige Bob van der Voort uit. Een mooi succes voor de vereniging die een kleine negenhonderd leden telt, maar De Hoge Kleij is meer dan het eerste herenteam. De club is er voor iedereen, ongeacht het niveau of leeftijd. ,,Maar", zegt bestuurslid Joost Sträter, ,,natuurlijk zijn we blij dat het eerste team zo hoog speelt."

Gelegen op Landgoed Den Treek, dat onderdeel is van de Utrechtse Heuvelrug, ligt Golfclub De Hoge Kleij. Maar liefst achttien holes bos- en heidebaan heeft de club tot zijn beschikking en daar beoefenen in een zomerse week honderden mensen de sport. Jong en oud loopt over het kilometerslange complex en zij komen daar terecht in een oase van rust.

TOP TIEN De saamhorigheid is bij binnenkomst direct voelbaar en dat komt mede doordat er geen drempel is. Welk niveau de sporter ook heeft: bij De Hoge Kleij is iedereen welkom. ,,Het is prachtig dat hier ook op nationaal topniveau wordt gespeeld", aldus de 50-jarige Sträter. ,,Veel van onze leden gaan dan ook regelmatig kijken. Toch willen wij niet te boek staan als een vereniging die zich alleen focust op het eerste team. Wij zijn er voor iedereen en voor ons is iedereen hetzelfde. Dat zorgt er denk ik ook voor dat mensen hier zo graag komen."

Naast dat fijne gevoel helpt het ook mee dat het complex er piekfijn uitziet. De firma 'De Ridder' uit Soesterberg zorgt hiervoor en zes mensen zijn in het hoogseizoen fulltime bezig om het speelveld zo mooi mogelijk te houden. ,,En dat lukt uitstekend", glundert Sträter. ,,Wij behoren tot de tien mooiste banen van Nederland en ook nog eens tot de tien best onderhouden golfverenigingen. Dat spreekt mensen natuurlijk ook aan."
Dit zorgt er gedeeltelijk voor dat de contributie bij golf hoger ligt dan bij andere sportverenigingen, maar over het algemeen is dit in de golfwereld geaccepteerd. ,,Om de holes in topconditie te houden, is nou eenmaal mankracht nodig."

ZOMERSEIZOEN Waar veel verenigingen altijd staan te trappelen om nieuwe leden, is dat bij De Hoge Kleij anders. Het is niet zo dat zij niemand willen ontvangen, maar het heeft vooral een andere reden. ,,Wij willen niet dat je als spelend lid lang moet wachten om een bal te kunnen slaan. Heb je meer leden, dan betekent dat ook dat het op de baan drukker is. Het gebeurt nu ook weleens dat je tien minuutjes moet wachten, maar nooit veel langer. Dat willen wij zo houden."

De fanatiekelingen gingen in de winter ook door, maar de anderen komen nu mondjesmaat naar de baan toe. De zon laat zich weer zien en afgelopen weekend is het zomerseizoen bij De Hoge Kleij begonnen. ,,Dan is het vooral op vrijdag iets drukker, maar ook dan is er genoeg plaats voor de aanwezigen."

MENTALE SPORT In totaal telt de club een kleine negenhonderd geregistreerde leden en daarvan is het grootste deel ouder dan achttien jaar. Het is een logische ontwikkeling, weet ook Sträter. ,,Het is lastig om jonge leden te bereiken. Zij kiezen toch vaak voor een teamsport zoals hockey of voetbal. Op oudere leeftijd zie je dat ze dan golf ernaast gaan doen en vervolgens helemaal overstappen. Zo is het bij mij ook begonnen. Ik zat op hockey en kwam in aanraking met het golf."

Dat vindt de golfclub jammer, want talent is altijd welkom. ,,Iedereen kan golfen, alleen sommigen hebben écht talent. Ook voor hen is hier plaats en wij juichen het juist toe als jongeren de sport willen beoefenen."

Waar veel mensen zich in vergissen, is dat golf geen intensieve sport is. Want wie alle holes speelt, loopt al snel een kilometer of tien. ,,Er kleeft onterecht een oubollig imago aan de sport. Gelukkig wordt dat al wel wat minder en zien mensen in dat het wel echt topsport is. Oké, je gaat er misschien niet van zweten, maar je beweegt enorm veel en vooral mentaal is het zwaar. Je bent zo'n vier uur geconcentreerd bezig tijdens een rondje golf."

GENERATIES Als Sträter de vraag wordt gesteld wat golf zo'n mooie sport maakt, kan hij een flink tijdje doorgaan met praten. De buitenlucht is daarbij een belangrijke factor, maar ook het stukje ontspanning. ,,Ik persoonlijk vind het heerlijk om na een drukke werkweek een balletje te slaan. Tijd om over je drukke baan na te denken heb je dan niet. Je bent bezig met het balletje goed slaan of met de sociale-contacten op de holes." In zijn familie zijn drie generaties actief: ,,Met mijn kind en vader ben ik hier zeker weleens te vinden. Dat is toch geweldig? Ik kan van dat soort dingen echt genieten."