• Stijn Ruijter.

    Arnoud J spaaij
  • Verzetcontrole voor Gaby Gieskens.

    Arnoud J Spaaij

'Gaby Gieskens roept op tot meer wedstrijden'

ACHTERVELD Met een aantrekkelijke finale op zaterdagmiddag werd dit weekeinde de Internationale Tour de Junior afgesloten. Na negen etappes hadden de renners en rensters de vermoeidheid in de benen maar de klassementposities moesten natuurlijk wel verdedigd worden.

Arnoud J Spaaij

Zaterdagmorgen was eerst de 13e Jeugdronde van achterveld gereden. Deze introductiewedstrijd voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar mocht ook op heel redelijke belangstelling rekenen. De wedstrijd sluit aan bij de andere categorieën waarvoor de organisatie ieder jaar de jeugd wielerweek organiseert.

Voor Achterveld uniek is dat er verschillende categorieën bij elkaar rijden in dezelfde wedstrijd. Hans Versteeg, tourcoördinator, zei dit terloops in een reactie op een oproep van rose truidraagster Gaby Gieskens. De tweede jaars, bij de Nieuwelingen meisjes rijdende, Haagse presteerde uitzonderlijk goed deze week en vindt het erg jammer dat ze volgend jaar niet meer in Achterveld kan rijden. Ze pleitte er dan ook voor om minstens een wedstrijd toe te voegen aan de Tour de Junior. "Ik zou graag weer rijden. Daarom zouden de junioren dames eigenlijk bij de Nieuwelingen in Achterveld moeten kunnen rijden in de Tour de Junior. Ik wil er graag bij zijn," zo verklaarde de goedlachse renster.

Het geeft aan hoe de sporters zelf het toernooi ervaren. Met een uitstekende stemming bij de renners en renster onderling en zeker ook bij ouders, begeleiders en organisatie is de wil om volgend jaar de 60-ste Tour de Junior weer een prachtige sportweek te hebben bij iedereen aanwezig.

Sportief was de week een bijzonder aantrekkelijke schouwspel. In vrijwel alle categorieën werd aanvallend gekoerst. Bij categorie 5-6 waren de touwtjes in handen van Nederlands Kampion Lucas Jansen en Puck Pieterse. Maar ze kregen de eerste twee plaatsen niet cadeau. Vanuit het peloton werd er serieus meegefietst. Lucas: "Zeker de helft van de groep fietste hard mee. Vaak reed ik de laatste rondjes op m'n tandvlees."

In categorie 7 werd ook een prima wedstrijd verreden. James Potter kwam halverwege de week in het geel en moest flink aan de bak om zijn positie te verdedigen. Maar dit peloton rijdt samen met de Nieuwelingen meisjes en de rose kleur van Gaby Gieskens domineerde dikwijls de kop van de groep. Gieskens reed ijzersterk in Achterveld en liet de tweede plek en het groen aan haar vriendin, de Eemdijkse Cathalijne Hoolwerf. Mischa Bredewold reed ook op bekend terrein. De Hooglandse deed vanuit haar derde positie enkele serieuze aanvallen op de eerste plek.

Ook bij de Nieuwelingen was er strijd maar in een minder directe confrontatie. Stijn Ruijter veroverde vooral door de uitstekende tijdritten het geel en moest daarom later in de week zeer oplettend rijden om ook in het geel te kunnen eindigen. Een onverwachte outsider bleek Martijn Räkers. De tweedejaars Nieuweling fietst nog maar één jaar maar reed wel naar de derde plek in het Algemeen Klassement. Zowel Ruijters als Manuel Michielsen, die als tweede eindigde, was bijzonder verrast door de boomlange Räkers. Räkers maakte zo'n sterke indruk dat als het toernooi langer had geduurd hij misschien wel eerste was geworden. Aan zijn ambitie lag het niet. Wel was Räkers verrast door de samenwerking van met name renners die lid zijn van dezelfde wielervereniging. Räkers zag er de humor wel van in en becommentarieerde de overwinning van Ruiters lachend: "Ik dacht dat Stijn de hele tijd alleen voorop moest rijden met zijn gele trui. Maar hij had gewoon hulp."