• Arnoud J Spaaij

Drukte en spanning bij Tour de Junior

ACHTERVELD Dinsdagavond stonden aardig wat mensen langs de finishstraat van de Tour de Junior. Dat leverde een gezellige drukte op rondom dit stukje parcours. Terecht want de renners lieten zien dat er vanaf nu deze week serieus gekoerst wordt. Het criterium van de derde etappe gaf in alle categorieën spanning om de punten, seconden en de plaatsen.

Arnoud J Spaaij

De tweede etappe die 's morgens was verreden had blijkbaar wat wakker geschudt in het peloton. Het begon al met de belofte van de tengere maar zeer sterke Puck Pieterse. De klimgeit maakte korte metten met eventuele illusies van gele truidrager Lucas Janssen. De bergtijdrit bij pannenkoekenhuis Bergzicht, dat door microfonist Nico de Vries nog altijd steevast Aart Janssen wordt genoemd, scheidde het kaf van het koren. Puck zet deze week in op de bergtijdritten en heeft dus later deze week nog meer kansen.

's Avonds werd er in deze categorie opnieuw gestreden. Een groep van vier renners reed weg en kreeg aansluiting van nog eens drie. Bijna vanzelfsprekend zaten daar de eerste drie van het algemeen klassement Thijs van Leeuwen, Lucas Janssen en Puck Pieterse bij.

FURORE James Potter maakte furore bij categorie 7 tijdens de bergtijdrit. De nummer twee van het algemeen klassement is duidelijk niet van plan Lars Romijn zijn gang te laten gaan. Terwijl 's avonds de strijd in deze groep minder spektakel gaf, liet Gaby Gieskens (nieuwelingen meisjes) met een machtige eindsprint een schitterend stukje wielrennen zien. Daar kon ook Noa de Haan, die maandag nog vertrouwde op haar eigen sterke sprintkwaliteiten, een puntje aan zuigen.

De nieuwelingen bevestigden de stemming van deze dag. Stijn Ruijter toonde dat hij deze week in vorm is. Dat hij maandag niet zichtbaar was kwam omdat hij zich spaarde voor de rest van de week, zo liet hij weten. Maar zo afgetekend won hij de tijdrit niet want hij pakte slechts 0,378 seconde op Thomas de Blom. Stijn heeft echter nog veel vertrouwen in het vervolg en dat betekent dus dat er deze week nog heel serieus gekoerst gaat worden bij deze heren. Dat werd 's avonds ook wel duidelijk. Bij de nieuwelingen zijn er bovendien meer kapers op de kust. Een lange ontsnapping van Manuel Michielsen uit Eck en Wiel bracht het peloton op een lint. Michielsen werd later weliswaar weer ingelopen maar haalde met zijn actie wel de groene trui binnen. Met 6 punten voorsprong op Roy Duijvenstein kan hij comfortabel aan het uitbouwen van zijn 20 punten beginnen.

Tot slot liet Ivar Immerzeel zien ook over veel potentiële snelheid te beschikken. In de laatste ronde demarreerde hij en kon het peloton voorblijven tot aan de eindstreep.