• Nic Stoetman

Drie debutanten op Pinkstertoernooi Roda'46

Balt Gmelig

LEUSDEN Als over tien dagen (23 mei) op het Burgemeester Buiningpark het internationale Pinkstertoernooi van Roda'46 van start gaat, maken de toeschouwers met drie debuterende clubs kennis. Voor de rest hebben de organisatoren voor de bezoekers geen nieuwtjes in petto.

Wat wel nieuw is, althans voor de elf deelnemende clubs, zijn de gloednieuwe kleedkamers. ,,We maken dit jaar voor het eerst gebruik van de nieuwe accommodatie", vertelt Herwin Mars (29), sinds een jaar of drie voorzitter van de toernooicommissie en al zo'n 20 jaar lid van Roda'46. ,,Nadat vorig jaar door de brand de helft van de kleedkamers was verwoest, moesten we voor de vorige editie alternatieve ruimte regelen. Dit jaar is dat niet nodig en hebben we voldoende ruimte voor alle teams, scheidsrechters en medische verzorging." Voor de veertiende editie van het twee dagen (23 en 25 mei) durende toernooi heeft de organisatie weinig wijzigingen doorgevoerd. ,,Uiteraard hebben we kritisch naar het toernooi gekeken en wel wat onderdelen verbeterd", aldus de Leusdenaar. ,,Alles is nu tot in de puntjes geregeld."

Over het deelnemersveld hebben Mars en de zeven andere leden van de toernooicommissie (Bert Claessen, Martina Tolboom, Ellis Damen, Anouk Plantinga, Hans Visser, Erik Tolboom, Arvid Keus en Steven van Vugt) geen klagen. ,,We zijn zeker tevreden met het deelnemersveld. We hebben met Fortuna Sittard, PEC Zwolle en FK Teplice drie nieuwe clubs op het toernooi. Daarnaast zijn KV Mechelen en AZ na een afwezigheid van respectievelijk één en drie jaar terug. We hadden ook SC Heerenveen vastgelegd. Zij moesten helaas afzeggen vanwege het bereiken van de bekerfinale. De vervanger is FC Dordrecht." Mars kijkt vooral uit naar het optreden van twee Nederlandse clubs. ,,Ik verwacht veel van AZ en Vitesse. AZ heeft in 2012 meegedaan en toen een heel goede indruk achtergelaten. Daarnaast behoort de jeugdopleiding van AZ tot de top van Nederland. Vitesse is de titelhouder en hebben altijd goede teams. We verwachten ook veel van de buitenlandse deelnemers. FK Teplice is nieuw, dus we zijn benieuwd wat hun kwaliteiten zijn. De andere buitenlandse deelnemers (Vejle Boldklub, KV Mechelen en Mjällby AIF) hebben de afgelopen jaren goede resultaten neergezet en zullen er ook dit jaar alles aan doen om de hoofdprijs mee naar huis te nemen."

Mars hoopt als organisator van het jaarlijkse toernooi natuurlijk dat de twee jeugdploegen van Roda'46 goed voor de dag komen. ,,De A1 en B1 hebben in de tweede divisie een goed seizoen gedraaid. De A1 heeft lang om het kampioenschap meegedaan en is uiteindelijk als vierde geëindigd. De A1 speelt nog wel nacompetitie voor promotie naar de eerste divisie. De B1 speelde dit seizoen voor het eerst in de tweede divisie en is op een keurige vijfde plek geëindigd." Favorieten voor de toernooiwinst in beide klassen is voor Mars niet te voorspellen. ,,Dat blijft lastig. De groep tot 17 jaar heeft een erg sterk deelnemersveld. Ik verwacht in die klasse als winnaar Vitesse of AZ. Bij de groep tot 19 jaar denk ik aan Mjallby of Vejle. Voor de deelnemers hebben Mars en de zijnen geen speciaal programma georganiseerd. ,,Zondag is een rustdag en gaan de buitenlandse deelnemers naar Amsterdam. Er is geen programma, omdat ze graag de vrijheid willen hebben. Daarnaast organiseren we op zaterdagavond een feestavond voor alle gastgezinnen, buitenlandse deelnemers en vrijwilligers. Op de wedstrijddagen zelf staat alles in het teken van voetbal. Wij proberen het de teams zo aangenaam mogelijk te maken door ze te voorzien van een

pastalunch en drinken."

foto De toernooicommissie: onderste rij (v.l.n.r.) Bert Claessen, Martina Tolboom, Ellis Damen, Anouk Plantinga, Hans Visser; bovenste rij: Erik Tolboom, Herwin Mars, Arvid Keus (op foto ontbreekt Steven van Vugt).