• Irene Maes, met in haar hand een foto van de overleden voorzitter Harry Saaltink, draagt nu als interim de voorzitterspet.

    Foto Rinus van Denderen

De Hakhorst als warm bad

LEUSDEN Het bericht dat voorzitter Harry Saaltink overleden was, sloeg bij jeu de boulesvereniging De Hakhorst in als een bom. Toch liet de club in deze gitzwarte periode haar beste kant zien en anderen stonden op. Een van hen is Irene Maes, die de lastige taak heeft de voorzitterspet te dragen. ,,Het heeft er diep ingehakt."

Jeroen van der Veer

Een powervrouw tussen de mannen: Irene Maes is het. Zij is sinds kort interim-voorzitter van jeu de boulesclub De Hakhorst. Noodgedwongen, dat wel. En als de 68-jarige heel eerlijk is, had ze de functie liever niet bekleed. ,,Dat zou betekenen dat de voorzitter nog leefde. Helaas hebben wij afscheid van hem moeten nemen en dat komt nog altijd hard aan in onze vereniging."

DIRECT VERKOCHT Zo'n vier jaar geleden kwam de inwoonster van Leusden bij de jeu de boulesclub terecht en vanaf dat moment was Maes verkocht. Net als vele anderen kende zij de sport alleen van de camping, maar toch besloot ze het een kans te geven. ,,Om medische redenen kon ik met mijn man niet zo vaak meer motorrijden en daarom besloten we een andere gezamenlijke hobby te zoeken. Mijn echtgenoot mag zijn elleboog niet boven zijn schouder uit laten komen en daarom was de keuze schaars. We kwamen binnen bij De Hakhorst en we waren direct verkocht. De sport biedt zoveel voor ons, dat is onbeschrijfelijk."

NIEUWE HOBBY Binnen drie maanden kwam de vraag of Maes ook bardiensten kon draaien en toen bleek zij niet op haar mondje gevallen. ,,Ik riep met een gekke bek dat ik liever in het bestuur ging zitten. Nou, dat hoefde ik geen tweede keer te zeggen. Ik werd secretaris, terwijl ik nog eigenlijk nauwelijks wist wat jeu de boules was."

De liefde voor de sport groeide en zij en haar man kregen er inderdaad een nieuwe hobby bij. Inmiddels is het stel alweer vier jaar lid en zijn ze helemaal verslaafd aan de sport. ,,Maar dat komt ook door de vereniging. Het voelt als een warm bad. Een soort familie. Iedereen wil elkaar helpen, de sociale controle is groot en iedereen gaat goed met elkaar om."

VERDRIET VERWERKEN Sinds kort is Maes noodgedwongen voorzitter. Als het onderwerp wordt aangekaart, moet ze even flink slikken. Het overlijden Harry Saaltink maakt nog altijd diepe indruk en is de leden niet in de koude kleren gaan zitten. ,,Hij was ziek en overleed in februari. Verschrikkelijk." Ondanks dat er tranen vloeiden, ging Maes ook in de 'doe-modus'. Er kwam op de vereniging een herdenking en de Leusdense sprak de aanwezigen toe. ,,Het heeft er diep ingehakt. Bij mij, bij de leden...bij iedereen. Hoe moeilijk ook, de vereniging moest wel bestuurd worden. Ik besloot het voortouw te nemen en heb de mensen toegesproken. Iedereen was muisstil. Dat was erg indrukwekkend. Nog altijd is zijn gemis groot en wij zijn nog altijd bezig met het verdriet te verwerken."

GROTE VERENIGING Inmiddels heeft Maes meerdere dozen met papierwerk in haar huis staan en hanteert ze de voorzittershamer met trots. ,,Ergens vind ik het wel leuk, als enige vrouw tussen allemaal mannen. Toch is deze rol tijdelijk hoor, verwacht ik. We zijn hard zoekende naar nieuwe bestuursleden, maar dat is zo eenvoudig nog niet. Als ik daadwerkelijk voorzitter wordt, moet er ook weer een nieuwe secretaris komen. Dat gaat nog een hele legpuzzel worden."

Ondanks al haar taken binnen de vereniging, geniet Maes tussendoor ook nog van het spelletje. De vereniging telt driehonderd leden en is daarmee de grootste jeu de boulesclub van Nederland. Mede door 32 buitenbanen en 16 overdekte banen in een hal, kan er altijd gespeeld worden. ,,Zes dagen in de week is het hier vol met liefhebbers. Mijn man en ik zijn helemaal verliefd op de sport en zelfs op een dagje weg zoeken we een jeu de boules-baan op."

WELKOM Volgend jaar bestaat de vereniging veertig jaar en al die tijd wordt alles gerund door vrijwilligers. ,,Daar zijn wij trots op en we nodigen anderen uit hier ook te komen sporten. Jeu de boules is topsport. Als je niet met een magneet over de baan loopt, is het nog fysiek ook. Je moet nadenken hoe je de bal werpt, waar en hoe hard. Daarnaast is het ook een denksport, omdat je moet bedenken hoe je de bal plaatst. Kortom: er komt veel meer bij kijken dan men denkt. Een campingsport? Die mening heb ik allang niet meer." Ondanks dat plezier belangrijk is, zijn de leden van De Hakhorst ook gedreven genoeg om voor de prijzen te gaan. Zo spelen ze op toernooien en zijn er ook op de vereniging zelf vaak wedstrijden. ,,Beginner of pro's? Voor iedereen is er wel een tegenstander of wedstrijd te vinden."

GERANIUMS Maes nodigt mensen dan ook uit om eens langs te komen op het sportcomplex op 't Sluisje in Leusden. ,,We hebben ballen genoeg, dus belangstellenden kunnen direct meedoen. Voor ouderen is het ook leuk, want het sociale aspect is hier heel belangrijk. Achter de geraniums zitten kan altijd nog, dus kom lekker hierheen."