• Dennis de Graaf stopt na dit seizoen in de selectie en wil niet afsluiten met een degradatie.

    Rinus van Denderen

De Graaf wil niet afsluiten met degradatie bij Antilopen

LEUSDEN Na een teleurstellend zaalseizoen is de veldcompetitie bij kortbalvereniging Antilopen hervat. Dit gaat nog niet volgens plan en de selectie moet strijden voor lijfsbehoud. Zaterdag is het D-day; er moet gewonnen worden van KIOS om nog zicht te houden op dit doel. ,,Stoppen met een degradatie? Liever niet."

Jeroen van der Veer

Hoe heeft het allemaal zo ver kunnen komen? Het is een vraag die de selectiespelers bij Antilopen zichzelf ook wel eens stellen. Aan het begin van dit veldseizoen, nu een klein jaar geleden, bleek er veel veranderd. De selectie had afscheid genomen van enkele ervaren krachten en nieuw talent moest hun plek innemen. Daarbij kreeg het ook te maken met een nieuwe coach en de werkwijze van Maarten van Woerkom was anders dan de spelers gewend waren. De start van de competitie liep dan ook alles behalve goed en in de overgangsklasse vecht het team nu tegen degradatie.

Het veldseizoen werd onderbroken door het zaalseizoen en daarin gooiden de korfballers ook geen hoge ogen. Een enkeling sprak - onder andere in deze krant - uit voor de titel te gaan, maar het bleek achteraf gezien een kleurloos seizoen te worden. ,,De ambities waren goed, maar niet realistisch", aldus Dennis de Graaf. Hij is vanaf zijn vijfde lid van de club en inmiddels volwaardig selectiespeler. ,,Wij bezitten het talent wel, alleen missen we de ervaring."

RESULTAAT Dat werd in het eerste deel van het veldseizoen al opgemerkt, maar toen kon iedereen zich nog schuilen achter het argument dat ze in een gewenningsproces zaten. ,,We hadden een nieuwe groep met daarbij een nieuwe trainer. Van Woerkom is heel direct, alleen maar prestatiegericht en dat was voor ons wennen. Dat merkte je aan alles. Daarnaast werd er erg veel gewisseld omdat de vaste samenstelling nog niet duidelijk was."
Na een teleurstellend zaalseizoen is het veldseizoen alweer een tijdje hervat en het is Antilopen nog niet gelukt de neerwaartse spiraal te doorbreken. Afgelopen zaterdag verloor het met 21-14 van Nic en daardoor moet de club nog altijd vrezen voor rechtstreekse degradatie. ,,Het duel tegen KIOS aanstaande zaterdag wordt cruciaal", weet ook De Graaf. ,,Daar moeten we resultaat boeken. Doen we dit niet, dan is het zo goed als klaar en vliegen we uit de overgangsklasse op het veld."

TEAMSPELER PUR SANG Een scenario waar het kind van de club niet aan moet denken. Vanaf zijn vijfde loopt De Graaf al rond bij de korfbalvereniging uit Leusden en dit gaat (voorlopig) zijn laatste seizoen in het eerste team worden. ,,Ik heb er lang over nagedacht, maar ik moet aan mijzelf denken. Mijn werk en aankomende studie gaan voor. Ik geef zwemlessen en ga straks aan een opleiding beginnen. Dat valt niet meer te combineren met selectie-korfbal. Als ik laatstgenoemde doe, wil ik dat honderd procent doen. Dat gaat niet lukken en daarom sta ik volledig achter mijn gemaakte beslissing."

En daarom is de 25-jarige op een missie. Niet alleen is hij keihard aan het knokken voor lijfsbehoud, ook wil hij nog altijd de verbindende factor zijn in de competitie. ,,Ik moet het niet hebben van mijn doelpunten", is De Graaf zicht bewust. ,,Strijd, passie en een stukje ervaring zorgen ervoor dat ik een meerwaarde ben. Daarnaast praat ik veel met de jonge talenten. De trainer heeft liever dat ik mijn eigen ding doe, maar ik ben nou eenmaal een teamspeler. Ik wil dat iedereen in zijn kracht kan komen."

NOG NIET GESPEELD De Graaf merkt dan ook dat veel spelers onder hoogspanning staan en vooral doordat het nu echt om de knikkers gaat. De komende twee resterende wedstrijden moet Antilopen presteren om zo degradatie te voorkomen en zichzelf wel veilig te spelen of in de play-outs terecht te komen. ,,Ikzelf ga wel lekker op die spanning. Het klinkt gek, maar in de jeugd heb ik vaker in dit soort situaties gezeten."
Maar goed, die ervaring heeft niet iedereen en daarom weet De Graaf dat het lastig gaat worden. ,,We lopen elke week tegen dezelfde fouten aan. Dat is simpelweg een gebrek aan kwaliteit. Vorig jaar konden spelers zich optrekken aan oudere gasten, maar dat is dit seizoen niet zo. Met mijn 25 jaar ben ik een van de ervaren spelers... We komen helaas simpelweg te kort, maar dat betekent niet dat het seizoen gespeeld is. Op wilskracht kunnen wij ook ver komen."

Spreken van een afscheidstournee wil De Graaf niet. Hij stopt dan wel bij het eerste team, maar gaat spelen in het derde. ,,Minder trainer, wat meer vrijblijvend, maar wel fanatiek. Er zitten daar spelers in die vroeger ook selectie speelden. Mijn besluit staat trouwens écht los van de resultaten. Ik zat al een aantal jaar te dubben en ik moet eerlijk toegeven: nu ik de beslissing heb gemaakt voelt het wel als opluchting."

Deze week zal Antilopen keihard trainen om zo een goed resultaat te boeken tegen KIOS. ,,Ik wil niet afsluiten met een degradatie bij Antilopen en iedereen heeft maar één doel: deze vereniging in de overklasse houden. We moeten het nu écht laten zien."