• Dames 1, 2 en 3. Dat is het streven van Esther, Kelly en Linda voor SVA.

    Arnoud J Spaaij

Damesvoetbal SVA kent stijgende lijn

ACHTERVELD Het damesvoetbal bij SVA is succesvol. Dames 1 bereikte een promotie in het eerste jaar en gingen daarmee naar de derde klasse. Ze zijn dit jaar geëindigd in de nacompetitie voor promotie, maar haalden de 2e klasse niet. Toch bereidt het vrouwenvoetbal zich uit in Achterveld.

Arnoud J Spaaij

 

Kelly Teunissen (rechts half), Esther Voorburg (mid-mid) en Linda Hak (rechts achter) zitten in hun trainingstenue klaar op het terras voor de voetbalkantine. Hun positie in het elftal zegt niets over hun verhaal, zo legt Ester uit: ,,Als het goed is hoor je van ieder lid van SVA het zelfde verhaal." SVA heeft de laatste jaren hard gewerkt aan de interne verenigingsstructuur. Vandaar dat de drie speelsters hun verhaal zelf vertellen. ,,We hebben allemaal dezelfde ambitie bij de meiden en daarom willen we volgend jaar graag een derde elftal voor de dames," zegt Kelly.

 

TRAININGSBEEST Zo'n derde elftal is bedoeld voor de nieuwe instroming. ,,We hebben een recreatief elftal nodig zodat andere speelsters in dames 1 of dames 2 (vierde klasse) kunnen in- of doorstromen." Want nieuwe leden uit Achterveld of omliggende plaatsen hoeven niet per definitie in het derde binnen te komen. Juist door het derde elftal is het de bedoeling dat de andere elftallen nog meer kwaliteit krijgen, zo leggen ze uitvoerig uit. ,,,Zodat iedereen ook op het goede plekje zit," verfijnt Kelly de uitleg extra. Met de nieuwe hoofdtrainer volgend seizoen, Willem Remerie, verwachten de dames ook meer prestatie. Nu al wordt er hard getraind. Twee tot drie keer in de week. Eigenlijk gewoon twee keer, de derde is voor de hele fanatieken, zeggen ze lachend. Drie keer levert ook geen extra streepjes op voor de competitie 'trainingsbeest van het jaar'. Deze wisselbeker kan je bij SVA winnen als je het meest op de training bent verschenen. Maar die opkomst is in het algemeen heel goed.

VRIENDINNEN De sfeer in de teams is dan ook bijzonder goed. De kern is een vriendinnengroep uit Achterveld, maar een club waar andere speelsters snel aansluiting vinden. Er zijn dan ook diverse voetbalsters uit omliggende plaatsen, uit De Glind en Amersfoort en uit Barneveld is ook iedereen welkom. ,,We zetten daar ook wel op in," benadrukt Linda. ,,Ja, we hebben pas een poster die ook vertelt dat het Kerstenssportpark waar we spelen maar een paar kilometer van de watermolen in Barneveld is. Sowieso is spelen in Oranje dichterbij dan je denkt."

Die pakkende slogan van SVA speelt in op de sportiviteit en sfeer bij de club. ,,Dat is heel belangrijk," zegt Ether, ,,naast voetballen hebben we best veel activiteiten. We hebben een Sinterkerst en bijvoorbeeld ook trainingsweekeinden die we met de meiden zelf organiseren. Dat is ook wel de kracht. Omdat iedereen iets doet is het naast het voetballen heel goed te doen om er wat bij te organiseren."

Tot slot willen de drie nog een echte scoop kwijt voor de krant: ,,Dit jaar is het trainingsweekeinde buiten Achterveld." Maar wat daaraan zo bijzonder is, houden ze geheimzinnig als verrassing.