• Vice-voorzitter Chris Bonte is trots op zijn vereniging. ,,We hebben alles hier zelf verbouwd en gebouwd. -

    Rinus van Denderen

BV'75 heeft goud in handen

LEUSDEN Op de nieuwe locatie achter voetbalvereniging Roda'46 heeft BV'75 helemaal zijn draai gevonden. Twee grote wedstrijdtafels hebben ervoor gezorgd dat de biljartvereniging nog populairder werd en even kwam er zelfs een ledenstop. ,,Het is duidelijk dat de toekomst rooskleurig is."

Jeroen van der Veer

Het is een warme dag in juni als enkele leden van BV'75 in hun clubhuis biljart aan het spelen zijn. Het zijn er een stuk of vijftien. Allemaal mannen die ervoor hebben gekozen om niet in de zon te zitten, maar om met hun maten een balletje te stoten. Dit tafereel is veelzeggend voor de vereniging die sinds 1975 bestaat en nog niet zo gek lang geleden is gevestigd achter voetbalvereniging Roda'46.

Aan de bar zit een enkeling te genieten van een ijskoud biertje, terwijl verderop vier van de zes tafels bezet zijn. Om twee van de speeltafels zit nog een zeil. Dit zijn de grote wedstrijdtafels, die gespaard worden als dit kan. Zo nu en dan klinkt er hard gelach in het gebouw op de Bavoortseweg en op sommige momenten is het angstvallig stil. Opperste concentratie is nodig om de ballen op de juiste manier te spelen. Die rust is echter maar van korte duur, want de liefhebbers evalueren vervolgens elke stoot grondig.

GOUD IN HANDEN De sfeer zit er ook deze doordeweekse dag goed in. Toch verlaten Chris Bonte en Nico van Doorn eventjes de zaal voor de ruimte daarachter. Daar blikken de twee bestuursleden terug op de afgelopen periode en vertellen zij wat de plannen van BV'75 zijn. ,,Weet je wat het is", begint vice-voorzitter Bonte. ,,Vroeger ging je in dienst en speelde je biljart. Of er stond een tafel in elke willekeurige kroeg. Dat is niet meer van deze tijd en daardoor lijkt het erop dat de sport vergrijst."

Het is het enige kritische puntje dat de 69-jarige kan benoemen. Verder kan de inwoner van Amersfoort uren praten over de sport en BV'75. Zo is de vereniging al drie keer van locatie gewisseld, maar heeft het nu volgens het duo goud in handen. ,,Voorheen zaten we in een pand die wij konden huren voor een hele lage prijs. Daarnaast was de stroom niet duur en hierdoor hebben wij flink kunnen sparen. In die periode is er bij de vereniging een buffer opgebouwd. Toen wij daar weg moesten - wat wij al vroeg wisten - kon BV'75 in dit oude sportgebouw aan de slag. We hebben alles zelf verbouwd en zelfs verhoogd. Dit deden wij met onze eigen leden en daardoor konden we ook hier de kosten zo laag mogelijk houden."

GROTE WEDSTRIJDTAFELS ,,Dit heeft ervoor gezorgd dat de saamhorigheid binnen de vereniging nog groter werd", aldus de inmiddels 80-jarige Nico van Doorn. ,,Samen de handen uit de mouwen steken en klussen. Heerlijk toch? Niemand vroeg er iets voor en dat zegt alles. Het biertje, dat wij van de club kregen, smaakte na zo'n werkdag altijd heerlijk. Ja, dat was een mooie periode met uiteindelijk een mooi resultaat. Sommigen waren hier elke dag bezig."

Doordat BV'75 in het verleden op de kleintjes heeft gelet, kon de vereniging nu eenmalig 'gek' doen. Twee grote wedstrijdtafels werden aangeschaft en daarmee kan BV'75 zich onderscheiden van de rest. ,,Die zijn prijzig, maar je krijgt er een hoop voor terug", aldus Bonte, die hierdoor het ledenaantal zag groeien. ,,De betere spelers verlieten hun voormalige club om hier actief te kunnen zijn. Niet alleen om ons clubcultuurtje, maar vooral om die tafels. Deze zijn erg geliefd bij de fanatiekelingen en zijn schaars in de regio. Maar goed, de sfeer doet ook veel. Je hebt het zelf net kunnen ervaren; het gaat hier heel gemoedelijk."

VERGRIJZING Het ledenaantal groeide zo hard, dat de club een ledenstop aankondigen. ,,Bijzonder hé", glundert Van Doorn. ,,We willen iedereen speelruimte geven en dat is niet mogelijk als de zaal vol staat. We hebben nu 110 leden en daar zijn wij trots op. De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit."

Op het moment dat de inwoner van Leusden die woorden uitspreekt, breekt Bonte in. ,,De sport vergrijst", zegt hij kritisch. ,,Dat merk je bij ons ook. Het is dan ook lastig om jongeren enthousiast te maken, omdat ze er simpelweg niet meer mee in aanraking komen. Zonde, want het is een bijzondere sport. Je moet nadenken en het is meer dan alleen een balletje stoten. Maar goed, zie deze personen maar te bereiken, te vinden en te behouden? Jongeren gaan Leusden uit om te studeren en dat maakt het ook niet eenvoudig."

NK Ongeduldig wiebelt het tweetal op de stoel. Eigenlijk vinden zij het wel genoeg geweest. Het is hun middag om te spelen en daar verheugen zij zich op. Toch wil Van Doorn toch nog even het Nederlands Kampioenschap genoemd hebben. Ook daarbij zijn spelers van BV'75 aanwezig. ,,Dat geeft aan dat wij hier echt een hoog niveau hebben. Een keer per jaar proberen wij in Leusden ook een NK te organiseren. Zo hopen wij in maart wederom gastheer te zijn. In het verleden is dat altijd een groot succes gebleken en daardoor staan wij nationaal goed op de kaart."