• Dennis Groenestein en de Leusdense Els Tigelaar

    privé archief Els Tigelaar

Bowlers De Korf: 'Volgend jaar gaan we voor de hoofdklasse'

LEUSDEN Bowlen wordt vaak gezien als een incidenteel tijdverdrijf met vrienden of een familie-uitje, maar dat er ook een echte competitie en klassering bij het bowlen bestaat, is niet algemeen bekend. De Leusdense Els Tigelaar en Dennis Groenestein uit Amersfoort weten dit echter als geen ander; ruim 26 jaar bowlen zij samen en hopen zij komend seizoen bij de Leusdense bowlingvereniging 'De Korf' naar de hoofdklasse te promoveren.

​Mariska Stehouwer

,,Het hoefde niet persé bowlen te zijn," begint Tigelaar haar verhaal, ,,maar mijn hele familie bowlde al, mijn ouders, mijn broer en zus en het was eigenlijk niet meer dan logisch dan dat ik daar bij aan sloot. Het was ook altijd gezellig. Vanwege de kinderen ben ik er vier jaar uit geweest, maar het ging toch weer kriebelen dus ben ik weer naar de bowlingbaan gestapt." Samen met Groenestein vormt Tigelaar een duo. Vele jaren speelden zij bij de Leusdense bowlingvereniging waarbij ze vijf jaar geleden naar Almere vertrokken om daar te spelen. De afgelopen twee jaar speelde het duo in Huizen. Komend seizoen spelen zij weer bij de Leusdense vereniging. ,,We hebben voor de maandagavond een tweede competitie, league genoemd in bowlingtermen, kunnen regelen waarbij we nog wel wat teams kunnen gebruiken. Iedereen speelt op zijn of haar eigen niveau. Beginners krijgen namelijk per spel bonuspunten erbij waardoor je gewoon tegen elkaar kunt spelen. Behalve dat we competitie spelen is het altijd gezellig met elkaar."

HOOFDKLASSE Tigelaar en Groenestein spelen in de eerste klasse en hadden eigenlijk gehoopt bij het einde van het afgelopen seizoen, dat loopt van september tot en met mei, naar de hoofdklasse te kunnen promoveren. ,,Dat is helaas niet gelukt, maar daar gaan we volgend seizoen weer vol voor. Het is een concentratiesport waarbij de techniek belangrijk is en niet te vergeten het richtingsgevoel." Behalve competitie bij de club zelf zijn er in het land ook toernooien waar je je voor in kunt schrijven en worden er regelmatig bowlingclinics georganiseerd. De Nederlandse Bowling Federatie organiseert behalve de landelijke competities en evenementen ook de opleidingen voor trainers en wedstrijdleiders.

HUISLEAGUES Bowlingvereniging 'De Korf' heeft op dit moment ongeveer 90 leden die de competitie met elkaar aangaan tijdens de twee huisleagues op maandag- en dinsdagavond. De jeugd heeft haar eigen competitie. Op de zaterdagochtend worden ze begeleid door een professionele trainer en jeugdbegeleiders. Op dit moment zijn er al vier teams gevormd voor de nieuwe league op de maandagavond, een vijfde team is in wording. Er zijn dan nog drie teams nodig om de banen vol te hebben. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar info@bv-dekorf.nl of kijk op de website www.bv-dekorf.nl.

Heb jij voor jezelf een sportief doel gesteld en wil jij laten zien wat je ervoor doet, neem dan contact op met de redactie via leusder.krant@bdu.nl, dan schrijven wij wellicht jouw sportieve verhaal.