• Pieter Bredemeijer is al meerdere jaren lid van de vereniging in Leusden.

    Foto Rinus van Denderen

Biljartvereniging Leusden koestert het huiskamergevoel

LEUSDEN Na de verhuizing van biljartvereniging Leusden was men even bang dat er veel zou veranderen, maar op de Rozengaarde is de club inmiddels helemaal geworteld. De club leeft en is door de inzet van vrijwilligers nog altijd bruisend.

Jeroen van der Veer

Wie de biljartzaal van biljartvereniging Leusden binnenstapt, heeft direct het gevoel in een huiskamer terecht te zijn gekomen. Het is er knus, de verlichting is sfeervol en vrijwel iedereen die er aanwezig is, loopt met een glimlach rond. Het zijn enkele ingrediënten die de vereniging maken tot wat hij is en daar is iedereen op de club trots op.

Toch was het even slikken toen bekend werd dat de kelder onder het gemeentehuis vaarwel gezegd moest worden. Jarenlang was de vereniging daar gevestigd en ontving het door heel het land de complimenten voor hun accommodatie. ,,Het was ook best lastig om die plek te moeten verlaten", bekend Wim Veen. De oud-voorzitter is 79 jaar en al 41 jaar lid. ,,Toch hoor je niemand er meer over, want onze nieuwe locatie is een pareltje."

HUISKAMER Per september 2016 bivakkeert het in een gebouw op de Rozengaarde en met behulp van de leden en vrijwilligers is daar iets schitterends gebouwd. De vereniging is helemaal geïntegreerd in de buurt, zegt Veen. ,,In een zeer korte tijd hebben wij het ons eigen gemaakt. Een huiselijke sfeer was daarbij belangrijk, waarbij iedereen het gevoel heeft welkom te zijn."

Dat kan Pieter Bredemeijer beamen. Ook hij behoort tot het meubilair van de vereniging en is maar wat trots om deel te mogen maken van de 'biljartfamilie'. ,,We doen bijvoorbeeld onze eigen inkopen. Gaan we alle supermarkten af om zo goedkoop mogelijk bier en frisdrank in te slaan. Op die manier bespaar je een hoop geld."

Uniek bij de vereniging is het gegeven dat het niet werkt met barpersoneel. Het moet gezegd worden; dit is wel uit nood tot stand gekomen. ,,Jarenlang hadden wij iemand achter de bar", aldus Bredemeijer. ,,Hij was hier dag en nacht aanwezig. Alleen toen hij stopte, stond er niemand op. Doordat je thuis ook niet wordt bediend, wilden wij dit doortrekken op de vereniging. Die huiskamersfeer komt hier dus ook in terug. Je pakt zelf je drankje en rekent aan het eind van de avond je hapje en je drankje netjes af."

VROUWEN In het clubhuis op de Rozengaarde staan momenteel vier toptafels, die elke negen maanden worden voorzien van nieuwe lakens en ballen. Zo'n 85 leden maken gebruik van de spullen en Veen hoopt dat dit er meer gaan worden. ,,Op onze piek hadden we 150 leden. Alleen je merkte dat dit terugliep en nu is het gelukkig redelijk stabiel. Een mooi aantal, maar er is ruimte voor meer."

Daarbij hoopt Bredemeijer vooral op vrouwen die zich aanmelden. ,,We hebben momenteel drie actieve vrouwen. Zij hebben veel plezier in de sport, vinden het hier gezellig en dat is het belangrijkste. Voor hen zou het leuk zijn als er meer vrouwen aansluiten, met wie zij mogelijk ook vriendinnen kunnen worden."

STAP EENS BINNEN Die kameraadschap staat bij de vereniging dan ook centraal. Niet alleen het sportieve aspect is belangrijk, maar het sociale gedeelte is eveneens zo belangrijk. De gemiddelde leeftijd ligt dan ook boven de zestig en mede daarom heeft de club ook een maatschappelijk belang. ,,Eenzame ouderen kunnen hier bijvoorbeeld vriendschappen sluiten. De sport verbroederd", aldus Wim Veen. ,,Sommige van onze leden zijn hier gekomen op advies van hun huisarts. Om sociale contacten op te doen. Eigenlijk zou ik dan ook willen zeggen: stap hier gewoon eens binnen. Wij kunnen er wel leuk over vertellen, maar je moet het ervaren."

Ongeveer dertig leden van biljartvereniging Leusden zijn actief in de competitie van de KNBB en daarmee wordt duidelijk dat er ook prestatiegericht wordt gesport. Daarnaast zijn er wedstrijden binnen de club zelf; ook wel de Bondscompetitie genoemd. Hierbij zijn er zeven avondteams en twee dagcompetities. ,,Maar", zegt Veen trots. ,,Er kan ook vrij gespeeld worden en er is op woensdagochtend gratis biljartles voor onze leden. Zo zie je maar; voor iedereen is hier wat te doen."

IEDEREEN ZIJN AANDEEL Zelf is de 79-jarige ook nog spelend lid en dat hoopt hij zo lang mogelijk te blijven. De voorzitterspet zit echter niet meer op het hoofd van de inwoner van Leusden. ,,Ik heb 41 jaar een bestuurlijke functie gehad en vond het wel mooi geweest. In die tijd heb ik veel mooie dingen mogen ervaren, maar er waren ook lastige momenten. Als er iemand overlijdt bijvoorbeeld."

Maar ook op die momenten werd de kracht van de vereniging duidelijk. De saamhorigheid zorgde ervoor dat verdriet een plek kreeg en met z'n allen doen ze er alles aan om bij biljartvereniging Leusden het huiskamersfeertje te waarborgen. ,,Bij ons zijn veel vrijwilligers actief en zij doen dingen waar ze goed in zijn. Zo heeft iedereen zijn aandeel, want zonder hen zijn wij niets."