• Sporters, coaches, vrijwilligers, clubmensen en bestuurders laten gezamenlijk zien dat het convenant over aangepast sporten is ondertekend.

    Mariska Stehouwer
  • De 'Dag van de aangepaste sport' liet zien wat er mogelijk is in de regio.

    Mariska Stehouwer
  • Wethouders participeerden in het sportprogramma voordat ze een symposium bijwoonden.

    Mariska Stehouwer

'Bewegen moet voor iedereen toegankelijk zijn'

LEUSDEN Sportpark Burgemeester Buining en Fort33 waren zaterdag de plekken waar mensen met een handicap, sportverenigingen, buursportcoaches, beleidsmedewerkers en wethouders uit de regio elkaar ontmoetten op de 'Dag van de aangepaste sport'.

Mariska Stehouwer

Het afgelopen jaar is er samenwerking in de regio gezocht tussen buurtsportcoaches en sportverenigingen die een aanbod hebben voor mensen met een handicap. De handicap kan zeer divers zijn; een verstandelijke beperking, een stoornis in het autistisch spectrum, een lichamelijke of motorische beperking, een chronische ziekte en/of een visuele of auditieve beperking.

MOGELIJK Sjoerd Versteeg, één van de vijf Leusdense buurtsportcoaches geeft aan dat hun doel is om sporten voor iedereen beschikbaar te maken. ,,Of je nu jong of oud bent, teveel kilo's hebt of je bent rolstoelgebonden, voor iedereen moet bewegen toegankelijk zijn. Vanuit het programma Leusden Fit staan wij voor 'samen positief gezond' en willen wij geen enkele doelgroep uitsluiten. Het afgelopen jaar hebben we de samenwerking gezocht op het vlak van aangepast sporten. Deze dag heeft onder andere tot doel om iedereen te laten zien wat er mogelijk is in de regio."

AANBOD Geïnteresseerden konden zich uitleven bij het grote aanbod van de aangepaste sporten. In de sporthal was GSVA, Gehandicapten Sport Vereniging (regio) Amersfoort aanwezig met diverse takken van sport zoals paratafeltennis, rolstoel basketbal, E- en H–hockey. Circus Amersfoort belooft dat iedereen een circusartiest kan zijn en biedt eens in de twee weken Club Drempelloos aan, een les voor zeven tot achttienjarigen waar de focus ligt op balans en groei van de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling. Trainster Marjolein de Vries van gymnastiekvereniging Impala geeft aan dat het aangepast sporten geïntegreerd is in de standaard les en dat dat heel goed werkt. Als voorbeeld noemt ze dat als iemand een beperking op het audiogebied heeft de trainsters dan met een microfoontje werken en bij visueel beperkten wordt gewerkt met felgekleurde hesjes.

PLEZIER De buitenvelden waren gevuld met onder andere G-Voetbal van VV Woudenberg en G-Honkbal van de Knickerbockers en Red Caps. Lieveke uit Hilversum zit, met haar danspakje van Special Kids Dance aan, glunderend op het paard van Pegatrust. Haar moeder geeft aan dat er in Hilversum niet veel te vinden was op het gebied van aangepast sporten. ,,Behalve de ritjes op het paard waar Lieveke van geniet, heeft ze ook de wekelijkse dansles bij Studio Pauline waar zij samen met 'gewone' meiden mag dansen. Het plezier dat ze uitstraalt zijn de kilometers deze kant op zeker waard." Mik Borsten, bewegings- en fysiotherapeut, gaat onder andere hardlopen en mountainbiken met bijzondere doelgroepen. ,,Het streven is om na een begeleidingsperiode zelfstandig verder te kunnen sporten. Dat lukt niet altijd en dan proberen we een geschikte veilige plek te vinden."

SYMPOSIUM Terwijl kinderen en volwassenen twee uur lang konden kennismaken met de sporten, zaten in Fort33 buurtsportcoaches, beleidsmedewerkers en wethouders bij elkaar voor een symposium. Gastheer van het symposium was voormalig paralympiër Marc de Hond. Door het convenant te laten tekenen door de wethouders van de zes gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Soest en Woudenberg, wordt bevestigd dat men wil samenwerken op dit gebied.

GRENZELOOS ACTIEF In mei 2018 is de website www.unieksporten.nl gelanceerd. Op deze website staan alle mogelijkheden op het gebied van aangepast sporten. Aan 'Grenzeloos Actief', het landelijk sport- en beweegbeleid, de taak om een landelijk dekkende structuur en passend sport- en beweegaanbod te creëren voor iedereen met een beperking. Meer informatie over Grenzeloos Actief, de verhalen over regionale samenwerkingsverbanden en het aanvragen van een stimuleringsbudget door sport- en beweegaanbieders: www.grenzeloos-actief.nl