• Bart Degenhart draagt dit seizoen voor het vijfde jaar de voorzitterspet.

    Foto Rinus van Denderen

'Badminton niet de populairste sport, maar wel de leukste'

LEUSDEN Nog een kleine maand en dan is Bart Degenhart geen voorzitter meer bij Leusder Badminton Combinatie, maar verdwijnen bij de club doet hij nooit. Hij wil zich zelfs inzetten om ervoor te zorgen dat de club kan groeien. ,,Het is een prachtig clubje."

Jeroen van der Veer

Bij badmintonvereniging Leusder Badminton Combinatie is de blik op de toekomst gericht en het hoopt dit jaar meer te kunnen groeien. Vooral in de jeugd kan de club nog wat leden gebruiken en door actief te werven hoopt men op een positief effect. ,,Onze sport is misschien niet het populairst, maar wel het leukst. Het mooie eraan is; het is moeilijk dan je denkt en toch kan iedereen het."

Bart Degenhart spreekt met veel liefde en enthousiasme over de club waar hij de voorzitterspet al vijf seizoenen mag en kan dragen. Zelf kwam hij er ooit binnenwandelen omdat hij naar Leusden verhuisde en mensen wilde leren kennen. Bij Leusder Badminton Combinatie kwam de inmiddels 54-jarige in een warm bad terecht en ging hij er nooit meer weg.

KINDEREN ENTHOUSIAST MAKEN Die saamhorigheid die Degenhart al jaren voelt, hoopt hij ook te kunnen geven aan mogelijk nieuwe leden. De club timmert al jaren aan de weg en is vol in ontwikkeling. ,,We zitten niet stil en zoeken altijd naar manieren om het beter te doen. Het sportieve aspect vinden wij belangrijk, maar het plezier staat voorop. Als dat goed is, komen de prestaties vanzelf."

De laatste paar jaar merkte de club dat het ledenaantal naar beneden ging, maar de afgelopen drie jaar is het stabiel gebleven. Om het aantal te doen stijgen, gaat de badmintonvereniging inzetten op scholieren. ,,In april hebben wij het scholentoernooi, wat wij zien als pronkstukje. Dan willen wij kinderen echt enthousiast maken voor de sport."

ENTHOUSIASME Want, zo zegt Degenhart; badminton is voor iedereen leuk. Veel Nederlanders kennen de sport vooral van het simpele badmintonnen op de camping. ,,Het is positief dat iedereen het kent, alleen in de buitenlucht ben je afhankelijk van de wind en bij ons is dat niet het geval. In de hal is er altijd iemand die met je wil spelen, je kunt je inschrijven voor de competitie en toernooien en daarnaast kunnen spelers zich ook razendsnel ontwikkelen. Deze sport is best lastig, maar anderzijds ook heel makkelijk aan te leren. Zolang je maar echt wil."

Iemand die staat te popelen om jonge talenten onder handen te nemen is Andy Basran. De trainer is uit Amersfoort weggeplukt om in Leusden trainingen te komen geven aan de jeugd en aan senioren. ,,Hij doet erg veel voor onze vereniging en wij zijn dan ook blij dat Andy naar ons is gekomen. Als je ziet hoe hij te werk gaat, is dat gewoon geweldig."

CONCURRENTIE Momenteel telt de club slechts 17 jeugdleden en zo'n 80 senioren. Door bij de jeugd van trainingsdag te veranderen, hoopt het op meer aanwas. ,,We trainden hen eerst op de zaterdagochtend, maar veel jongens en meisjes voetballen of hockeyen dan. Nu doen we dat op de woensdagavond en je merkt dat dit dan toch interessanter is."

Hockey en voetbal, het blijft iets speciaals in Leusden, weet ook Begenhart. ,,In een relatief kleine gemeente hebben wij veel sportaanbod. Super goed natuurlijk, want je wil iedereen aan het sporten hebben", aldus de voorzitter. ,,Alleen merk je daardoor wel regelmatig dat kinderen toch voor de populairdere sporten kiezen, omdat daar hun vriendjes zitten. Met het scholentoernooi hopen we daar iets van verandering in aan te brengen."

OPEN EN SOCIAAL De seniorenteams komen uit in de vijfde divisie of lager en dat is volgens Begenhart een uitstekend niveau voor de vereniging. Natuurlijk hoopt het incidenteel op een stapje hoger, maar dat is geen noodzaak. ,,Welnee. We moeten gewoon lekker spelen en iedereen een kans kunnen geven. Dat is nu mogelijk. Het niveau in Amersfoort, waar ze Eredivisie spelen, gaan wij nooit halen en dat willen we ook helemaal niet. Bij ons moet voor iedereen de drempel laag blijven."

Geïnteresseerden kunnen elke dinsdagavond tussen 19.30 uur en 22.00 uur de zaal binnenstappen voor een proeftraining. ,,Er loopt bij ons van alles rond. Zeventigjarige en ook tieners. Heel divers dus. Daarnaast zijn wij open en social, waardoor iedereen zich makkelijk kan aansluiten."

STUIVERTJE WISSELEN Zelf heeft de huidige voorzitter straks ook meer tijd om tegen een shuttle te slaan, want de voorzitterspet wordt overgedragen aan een ander. Na vijf seizoenen vindt hij het tijd om een stapje terug te doen en er een frisse wind te laten waaien. Vanaf 1 februari treedt hij af en is het tijd voor een ander. ,,Het mooie is dat er direct een ander opstond om het over te nemen. We hebben een mooie vaste kern met vrijwilligers en iedereen is bereid elkaar te helpen. Ha, prachtig clubje is het toch eigenlijk ook he, dat Leusder Badminton Combinatie."