• Kjell Pater speelde tegen SDO zijn 400ste wedstrijd voor Antilopen.

    Foto Rinus van Denderen

Antilopen geven voorsprong bijna uit handen

LEUSDEN Het was zaterdagavond in De Korf billenknijpen voor spelers, begeleiders en aanhangers van Antilopen. De grote voorsprong die de Leusdenaren in de belangrijke wedstrijd tegen Rust Roest hadden opgebouwd, ging in de slotfase van het spannende duel bijna verloren (24-23).

Balt Gmelig

,,Het is soms moeilijk voor ons om zo'n voorsprong vast te houden", zei Bart Witteveen (24), met tien doelpunten duidelijk de productiefste Antilopen-speler, na de winst op Rust Roest. Een verklaring voor de terugval in de tweede helft kon de schutter niet geven. ,,Het was geen vermoeidheid. Zij schoten vaak knap raak, zeker in de tweede helft."

De ontmoeting met de ploeg uit Eindhoven was een cruciale wedstrijd in een reeks van drie voor de formatie van coach Ruud van de Hoef om een langer verblijf in de overgangsklasse A te kunnen bewerkstelligen. Witteveen: ,, De eerste, vorige week tegen Achilles, wonnen wij ook al. Nu nog de derde winnen, komende zaterdag uit tegen Tilburg." 

SPANDOEK De trouwe aanhang van Antilopen liet zich weer goed gelden. Op een spandoek in de sporthal was de tekst  'B.A.R.T. bartje is dé man' te lezen. En dat was Witteveen ook duidelijk. Hij opende echter niet de score. Kjell Pater, goed voor totaal vier treffers, nam binnen een minuut de openingstreffer voor zijn rekening. Maar daarna was het vooral de geboren Haarlemmer die in de eerste helft de aandacht voor zich opeiste. Ondanks wat fysieke problemen ('Ik heb al een tijdje last van mijn kuit en achillespees') zag Witteveen in de eerste 30 minuten kans zeven keer te scoren. Daarmee had de in Utrecht wonende schutter een belangrijke aandeel in de comfortabale voorsprong (16-7) voor Antilopen na het eerste bedrijf. ,,Zo'n goeie eerste helft spelen wij niet zo vaak", zo constateerde Witteveen later. ,,Veel goals in zo weinig tijd. Dat is heel netjes."

De tweede helft was echter een ander verhaal. De mooie voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Voor Witteveen was dat geen verrassing. ,,Een hele wedstrijd zo goed spelen als in de eerste helft is mogelijk maar wel lastig." Dat bleek tegen de iets later geklasseerde tegenstander ook. Tot een minuut voor het einde van de boeiende confrontatie had de thuisploeg een voorsprong van vier doelpunten (21-17). Toen brak de moeilijkste periode voor Antilopen aan.

TIENDE TREFFER Dankzij Witteveen bleef de winst in Leusden. Hij scoorde een minuut voor tijd zijn tiende treffer en bracht de stand daarmee op 24-22. In de slotseconden haalden de bezoekers nog één keer doeltreffend uit (24-23) maar daarna was de tijd voor de gasten tekort om nog een gelijkspel uit het vuur te kunnen slepen. ,,We hebben verdiend gewonnen", vond Witteveen. ,,Maar de wedstrijd wel onnodig spannend gemaakt. Als je zoveel doelpunten voor staat, mag je dat niet meer weggeven." Over zijn eigen spel was de oud-inwoner van Leusden wel tevreden. ,,De afronding was goed maar verdedigend had het wel beter gekund." Naast Witteveen (10) en Pater (4) waren Wouter ter Maten (4), Sanne van Baardewijk (3) en Laura Kuipers (3) trefzeker.