• Debutante Anna Vermeer (links) en Sanne de Ruyter balen van het gelijkspel, maar blijven vol goede moed over de promotiekansen van Antilopen.

    Rinus van Denderen

Antilopen gaat voor titel

LEUSDEN Antilopen degradeerde naar de eerste klasse en dat is niet het niveau waar Antilopen wil spelen. Daarom moet er dit zaalseizoen alles op alles gezet worden om het doel te bereiken. Als het aan Sanne de Ruyter en Anna Vermeer ligt, komt dat wel goed.

Jeroen van der Veer

Het was even wennen om voor Antilopen de eerste wedstrijd van het zaalseizoen in een nieuwe hal te spelen, maar de kop is er af. Toch waren er na afloop geen tevreden gezichten en kon het niet leven met het gelijkspel tegen Velocitas. ,,Het was echt niet best. We willen promoveren naar de overgangsklasse, maar dan moeten we niet vaker zo'n duel spelen."

LAT HOOG De reactie van Sanne de Ruyter is veelzeggend. Bij Antilopen ligt de lat dit zaalseizoen hoog, de ploeg wil zo snel mogelijk weer terug de overgangsklasse in. De degradatie van vorig seizoen dreunt nog na in het Leusdense kamp en de nare nasmaak willen ze dan ook wegspoelen. ,,Promotie is ons doel en het liefst via het kampioenschap", aldus de 22-jarige korfbalster.

DEBUUT Dan is het zaalseizoen beginnen met één punt niet de start waar men op had gehoopt. Toch zal er een vrouw met een grote glimlach terugdenken aan afgelopen zaterdag, als het resultaat even buiten beschouwing wordt gelaten. De 19-jarige Anna Vermeer liep voor het eerst met het eerste team de zaal in en daar was ze maar wat trots op. ,,Ik was echt heel erg zenuwachtig. Voor het eerst in de nieuwe hal, met jeugdspelers het veld oplopen en natuurlijk mijn zaaldebuut in het eerste team."

HARD GEGAAN Die zenuwen horen een beetje bij de tiener, moet ze eerlijk toegeven. Dit seizoen zou ze eigenlijk in het tweede starten, om zo te kunnen wennen aan het niveau bij de senioren. Toch haalde de nieuwe hoofdtrainer Maarten van Woerkom haar na één duel bij het eerste. ,,Vroeger was ik nooit echt een talent. Ik speelde in lagere teams bij Antilopen en deed leuk mee. Tot er een coach was die het wel in mij zag zitten. Vanaf de A1 is het hard gegaan en zie nu: ik zit in het eerste."

ONWENNIG De inwoonster van Leusden is boomlang en heeft schieten als haar specialiteit. ,,Het was een verrassing dat ik bij het eerste mocht komen", blikt Vermeer terug. ,,Als kind droom je daarvan, maar het leek nooit realistisch. Nu ik erbij zit, begin ik steeds beter mijn draai te vinden. Al moet ik eerlijk zeggen dat het toch nog wat onwennig voelt. Waar ik voorheen tegen leeftijdgenoten speelde, moet ik nu duelleren met spelers die al jaren bij de senioren actief zijn. Daardoor scoor ik nu ook minder eenvoudig, iets wat toch normaal zo goed kan. Daar baal ik dan van, al heeft het een logische verklaring."

NIEUWE COACH Beide dames blikken liever niet terug op het eerste deel van de veldcompetitie. In de overgangsklasse staat het stijf onderaan en zal dit na het zaalseizoen beter moeten. Toch heeft De Ruyter goede hoop voor de toekomst. ,,We hadden net een nieuwe trainer, enkele spelers vertrokken en we moesten aan elkaar wennen. Daarnaast verloren we steeds met minimaal verschil en daarom heb ik er vertrouwen in dat het wel weer goed komt."

Inmiddels is het team gewend aan hoofdtrainer Van Woerkom. De nieuwe oefenmeester is een stuk directer dan zijn voorganger en heeft een enorme winnaarsmentaliteit. ,,Ik hou er wel van, omdat ik ook erg direct ben", aldus De Ruyter. ,,Toch is het wel heel anders dan dat wij gewend waren, dus we moesten ons aanpassen. Hij aan ons en wij aan hem."

KNOKKEN Inmiddels is dat redelijk gelukt, vindt ook Vermeer. Van Woerkom haalde haar naar het eerste team en daar is zij hem dankbaar voor. ,,Hij denkt dat ik mij hier nog beter kan ontwikkelen, omdat de weerstand hoger is. Toch blijf ik nog een beetje onzeker of ik het wel allemaal aan kan, maar dat zit tussen mijn oren. In de A1 was ik een van de beteren, gooide ik alles erin en dat is nu anders. Nu moet ik elke training en wedstrijd keihard knokken. De coach zegt mij dan vooral wat beter kan en dat is best confronterend. Dat is namelijk redelijk veel. Maar goed, dat is nodig om beter te worden en ik vind steeds meer mijn plekje in het eerste team."

NIEUWE ZAAL Uiteindelijk moet dit alles gaan leiden tot promotie van de eerste klasse naar de overgangsklasse. Het niveau waar Antilopen volgens De Ruyter thuis hoort. ,,Ja, dat vind ik wel. Daarom is het 26-26 gelijkspel tegen Velocitas van zaterdag ook zo zuur. Echt een valse start en ik was er dan ook goed pissig over. Normaal kan ik een nederlaag makkelijk verwerken, maar nu had ik er echt even de tijd voor nodig."

Het gebeurde allemaal in de nieuwe zaal en daar was De Ruyter zeer over te spreken. Zij was er al redelijk aan gewend door de oefenwedstrijden, al was het voor haar teamgenootje Vermeer toch vreemd: ,,Alsof je een uitwedstrijd speelt", lacht ze. ,,Maar ach, ook dat went wel. Het zou mooi zijn om in deze hal kampioen te worden."