• Wouter ter Maten (tweede van rechts) is toeschouwer bij een aanval van Antilopen.

    Rinus van Denderen

Antilopen eindigt jaar in mineur (24-26)

LEUSDEN De korfballers van Antilopen/Lancyr Deelen hadden zaterdagavond graag met een overwinning het jaar willen afsluiten. Maar daar wenste Tjoba, de laatste tegenstander van de Leusdenaren in 2016, in de sfeervolle sporthal De Korf niet aan mee te werken (24-26).  

Balt Gmelig

Dat was een dubbele tegenvaller voor Antilopen omdat door de nederlaag de ploeg de aansluiting met de subtop in de overgangsklasse A verloor. De doelstelling van coach Ruud van de Hoef en de zijnen, een top drie klassering aan het einde van het zaalseizoen, is daarmee voorlopig uit het zicht verdwenen.

,,Dat is na deze nederlaag niet meer reëel", was de constatering van Wouter ter Maten, met tien doelpunten tegen Tjoba de productiefste Antilopen speler. De achterstand van de Leusdenaren op GKV/Enomics, de huidige nummer drie op de ranglijst, is nu drie punten. Een achterstand die in de resterende acht competitiewedstrijden nog wel te overbruggen is. 

De start van Antilopen was zaterdag weinig veelbelovend. Het eerste doelpunt kwam nog wel op naam van de thuisclub (Sarah Claessen). Daarna duurde het lang (twaalf minuten), voordat de thuisploeg weer tot scoren kwam. Intussen was de stand al 6-1 in het voordeel van de gasten.

NIET SCHERP ,,We zaten in de eerste helft niet zo lekker in de wedstrijd", verklaarde Ter Maten de slechte start van Antilopen. ,,We begonnen gewoon niet scherp genoeg."

Tot een minuut of drie in de tweede helft bleef Antilopen achter de feiten aanlopen. Toen zorgde Kjell Pater voor de gelijkmaker (11-11). Met dat doelpunt van de routinier brak een sterke periode van de thuisclub aan. Het scorebord in De Korf gaf, met nog een minuut of negen op de klokken, een stand van 20-16 aan waarmee een overwinning voor Antilopen in zicht kwam.

,,Ik had ook verwacht dat wij zouden winnen", zei Ter Maten later. ,,We kwamen in een flow terecht en toen zag je dat zij het moeilijk hadden. Als wij vanaf het begin zo hadden gespeeld, waren wij ook als winnaar van het veld gestapt."

De mooie voorsprong konden de Leusdenaren echter niet vasthouden. Een minuut of vier hadden de gasten uit 's-Heer Hendrikskinderen, een dorp in de gemeente Goes met bijna 1400 inwoners, nodig om de achterstand van vier treffers weg te werken. ,,Die voorsprong hadden wij niet mogen weggeven", zei Ter Maten. ,,We hadden scherper moeten verdedigen."

In de slotfase van de spannende ontmoeting kon Antilopen de bezoekers niet meer bijhouden. Bijna elke aanval van de Zeeuwse ploeg was raak en daar had de thuisploeg een onvoldoende antwoord op. In de laatste vijf minuten scoorde Tjoba zes keer, twee keer zoveel als Antilopen. Ter Maten was een van de Leusdense schutters in de boeiende slotfase. Hij hield aan de laatste wedstrijd in 2016 een dubbel gevoel over. ,,Je wil het jaar met een overwinning afsluiten. Dat is dus niet gelukt maar ik heb zelf wel een redelijke wedstrijd gespeeld. Zoveel doelpunten (10) had ik dit seizoen in de zaal nog niet gemaakt."