• NK inline skaten

    Foto Rinus van Denderen

Achterveld loopt niet warm voor NK

ACHTERVELD Tientallen skaters, afkomstig uit het hele land, waren zaterdagavond weer in Achterveld, dit keer voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap masters. Een jaar na het NK inline skaten marathon op dezelfde locatie was de publieke belangstelling dit keer minder groot maar was het evenement niet minder geslaagd. 

Balt Gmelig

 

Vooral de mensen die nog nooit van dichtbij een skatewedstrijd hadden meegemaakt, keken hun ogen uit. Zij zagen de rijders voorbijkomen met snelheden tussen de 40 en 50 km per uur, die zij niet voor mogelijk hielden. Valpartijen konden niet uitblijven maar gelukkig viel de schade mee. ,,Drie vrouwen zijn gevallen", meldde Shannon Kroeze (21), verantwoordelijk voor de organisatie van het NK. ,,Van die drie moest er één naar het ziekenhuis, waarschijnlijk met nekletsel." De in Leusden geboren Kroeze was als medewerkster pr en communicate van Mijnten schaats- en skeelersport ook vorig jaar bij het NK betrokken. Met Martin Mijnten en Jolien van de Berg organiseerde zij toen het eerste NK in het dorp. ,,Dit jaar heb ik het alleen gedaan", vertelde de inwoonster van Achterveld zaterdagavond op het terras van De Roskam tussen de vijf marathonwedstrijden door. ,,Het draaiboek hadden wij nog van vorig jaar en lag dus al klaar. Dat was een groot voordeel."

Met zo'n 65 vrijwilligers, de helft minder dan in 2015, kon de twintiger het dit jaar redden. ,,Meer hadden wij dit keer niet nodig, omdat het programma niet zo uitgebreid was. Vorig jaar begonnen wij al om 13.00 uur, vandaag om 16.30 uur." Het evenement trok minder toeschouwers dan vorig jaar. ,,Ik denk dat dat door het weer komt", zei Kroeze.  ,,Vorig jaar was het beter weer, vooral warmer." Aan de promotie van het evenement lag het volgens de student communicatie niet. ,,Wij hebben alles uit de kast gehaald en meer promotie dan vorig jaar gemaakt. We zijn met flyers en posters langs alle campings in de regio geweest, van Voorthuizen tot aan Bennekom toe." Op enkele valpartijen en een ander meer opvallend incident na liep alles naar wens. ,,We hebben de eerste race moeten stopzetten", vertelde Kroeze. ,,Omdat een A rijder zich mengde in de strijd van de B rijders. Ik heb geen idee waarom hij dat deed. Wij hebben de wedstrijd na een rondje of vijf moeten stopzetten en de race opnieuw laten starten." Skaters uit Achterveld en Leusden waren niet in het deelnemersveld te vinden, wel een paar rijders uit Amersfoort en Nijkerk. De twee slotwedstrijden, het NK masters marathon voor mannen boven 40 jaar en de strijd om de Marathon Cup voor mannen A, vormden het hoogtepunt van het skategebeuren in Achterveld. De eerste race was een prooi voor Hans van de Wetering, de tweede voor Ingmar Berga. Beiden skaters lieten er geen gras over groeien en gaven de concurrenten geen schijn van kans. Een huldiging op het podium en een ererondje in een open auto over het één kilometer lange parcours was de beloning voor het duo. Of de twee winnaars in 2017 weer naar Achterveld kunnen afreizen, is een vraagteken. ,,Die kans is wel aanwezig", zei Kroeze over een mogelijke derde editie van een NK in het dorp.