• Jaap van den Broek

Aan vreugde geen gebrek bij Red Cap Miracles

LEUSDEN Aan vreugde geen gebrek bij Red Cap Miracles. De spelers van de honkbalvereniging genieten iedere week van de trainingen en ook van de toernooien die door heel het land worden gespeeld. Het G-team telt ook helemaal mee in Leusden en trainster Eveline van Hassel geniet daarvan: ,,Het is mooi om met hen te werken."

Jeroen van der Veer

Lachende gezichten, stralende kinderen en vooral veel spelplezier. In Soest genoten de spelers van Red Cap Miracles zichtbaar en konden ze hun favoriete sport beoefenen. Het G-team van de Leusdense club speelt al zo'n zes jaar honkbal en veel van de teamgenoten zijn al die tijd al spelend lid.

Spelers van tussen de negen en twintig jaar liepen zaterdagmiddag in het shirt van Red Cap. Na al die trainingen mochten zij weer eens ruiken aan het echte wedstrijdgevoel en op het toernooi werden mooie spelelementen getoond. Het honkbal is voor deze sporters een fantastische sport. Ze lieten op het toernooi zien aardig een balletje te kunnen slaan.

BETROKKEN OUDERS ,,Het is fantastisch om met deze mensen de sport te beoefenen", aldus Eveline van Hassel. Zij is een van die vier trainsters die de twaalf spelers begeleidt en al vijf jaar actief is bij Red Caps. ,,Zes keer per jaar is er een toernooi en daar gaan we ook altijd heen. Dat is door het hele land en doordat wij hele betrokken ouders hebben, is dit ook mogelijk."

Een keer per week zijn de trainers actief met de fanatieke sporters. Momenteel in de sporthal, maar als Moeder Natuur het toelaat wordt er buiten gespeeld. ,,Dat is toch wel het leukste", aldus de 37-jarige trainster.

GENIET-MOMENTJES Als de inwoonster van Leusden gevraagd wordt naar de leukste momenten die zij in de afgelopen zes jaar met Red Caps Miracles heeft beleefd, kan ze flink wat minuten doorpraten. Het zijn er veel, waarbij het vooral zit in de kleine geniet-momentjes. ,,Vorig jaar, ook op een toernooi in Soest, was bijvoorbeeld zo'n momentje. Twee van onze meiden voerden iets uit waarop we getraind hadden. Een van hen ving de bal, gooide naar de ander en daardoor ging een speler 'uit'. Voor hun betekent dit de wereld en als trainer geniet ik dan ook."

BEGELEIDEN Dat dit soort momenten er zijn is te danken aan de vereniging, de trainers en de fanatieke ouders. In heel het land zijn er maar weinig G-teams bij het honkbal en bij Red Caps zijn ze inmiddels helemaal geïntegreerd in de vereniging. ,,Voetbal en hockey zijn populairdere sporten en daar zie je vaker dat ze een G-team hebben. Bij honkbal gebeurt dit niet zo vaak, omdat er op de gehele vereniging al relatief weinig leden zitten ten opzichte van de populaire sporten. Toch hebben wij een team van twaalf spelers en dat is een mooi aantal."

Op de vraag of de club een tweede team wil starten in Leusden, is Van Hassel duidelijk en eerlijk. ,,Nee, dat is geen optie. We willen de spelers goed begeleiden en dat kan nu op de juiste manier. Natuurlijk zijn spelers zeker welkom, graag zelfs, maar er komt geen tweede team."

NIVEAUVERSCHIL Door het gehele land zijn er dan ook maar acht teams waarmee jaarlijks diverse toernooien worden gespeeld, zoals afgelopen weekend in Soest. De keerzijde is echter wel dat er niveauverschil is bij de spelers en/of teams onderling. Dit merken ze bij Red Caps ook, zegt Van Hassel. Er is in het verleden met de bond wel eens gesproken om op toernooien alle verenigingen door elkaar te gooien. Hierdoor kan je de spelers in hun eigen niveau indelen, maar dat is nog toekomstmuziek. ,,En dat moet ook niet te vaak gebeuren. Ze willen toch met hun vriendjes en vriendinnetjes spelen."

VOLDOENING De sport wordt beoefend met plastic knuppels, en verder wordt de zachtere softbal gebruikt. Elke woensdag van 18.00 uur tot 19.00 uur zijn de kinderen hiermee in de weer en daarbij kan het rekenen op veel toeschouwers. ,,De ouders zijn heel betrokken", aldus Van Hassel. ,,Zij komen altijd kijken, maar wij willen als trainers wel dat zij het dan even los kunnen laten. Dat zij even een uurtje kunnen kletsen met andere ouders, terwijl wij de zorg over hun kinderen overnemen."

Diezelfde ouders zijn bij toernooien ook altijd beschikbaar en dit zorgt ervoor dat Red Caps nooit problemen heeft met het vervoer. Dit in tegenstelling tot andere verenigingen. ,,Er is hier gelukkig geen laden en lossen-mentaliteit."

Zelf beoefent Van Hassel hockey en softbal en daarnaast geeft ze dus ook nog training aan Red Cap Miracles. Een druk bestaan, maar de Miracles loslaten zal niet gebeuren. ,,Nee, want hun dankbaarheid is echt heel groot. Sommige spelers zijn enorm eigenwijs, maar hen training geven, geeft altijd voldoening."

NIEUWE LEDEN Mogelijke nieuwe leden zijn altijd welkom, benadrukt Van Hassel. ,,Kom eens langs op de woensdag of mail ons via g.honkbal@redcaps.nl.