• Pricewise

Populariteit elektrische auto's biedt kansen voor Leusden

Met de dag worden ze populairder: elektrische auto's. Steeds meer Nederlanders rijden in een elektrisch voertuig rond. We hebben op dit moment zo'n 120.000 plug-in hybride-auto's en volledig elektrische voertuigen in Nederland. Een stijging van tientallen procenten ten opzichte van een jaar eerder. En die stijging roept ongetwijfeld warme gevoelens op bij inwoners van de gemeente Leusden, die immers bekendheid verwierf als de allereerste groene gemeente van Nederland.

Wat daarbij uiteraard helpt is dat veel Leusdenaren zich zo'n elektrische auto kunnen veroorloven. De inwoners van deze gemeente behoren immers al jaren tot de rijksten van Nederland. In 2016 hadden ze gemiddeld 27.800 euro per persoon te besteden. Dat is bijna 20 procent meer dan het landelijk gemiddelde van 23.500 euro. Dat biedt kansen als het gaat om de aanschaf van elektrische auto's voorop te lopen. En op die manier kan Leusden nog langer een groene, duurzame gemeente blijven.

Toch kleven er ook risico's aan zo'n waardevol bezit als een elektrische auto. Hoe snel daalt bijvoorbeeld de waarde van deze voertuigen, als nieuwe auto's die bijvoorbeeld sneller opladen op de markt komen? En ondanks het feit dat dieven een voorkeur lijken te hebben voor auto's op benzine of diesel, zijn er de laatste tijd ook berichten over gestolen elektrische auto's. Het is daarom belangrijk om bij aanschaf alle financiën goed op een rij te zetten. Wat zijn de risico's? Ook is het goed om bijvoorbeeld zorgvuldig de autoverzekering te vergelijken. Naast het risico op diefstal leidt het hogere aantal elektrische voertuigen namelijk automatisch ook tot meer schadegevallen aan dit soort voertuigen.

Zo'n schadegeval of diefstal kan iedereen overkomen. Maar onverwachte verrassingen liggen dan op de loer. Wordt het hele aanschafbedrag vergoed? Hoe hoog is een eventueel eigen risico? Door van tevoren autoverzekeringen te vergelijken, kunnen dat soort achterafvragen worden vermeden en weet een elektrische berijder precies wat hij of zij kan verwachten als er een beroep op de verzekering wordt gedaan. Ook een grondig onderzoek naar de auto zélf is belangrijk. Welke auto levert de meeste kracht en kan de meeste kilometers maken op een volle accu, bijvoorbeeld?

Los van de risico's kiezen dus steeds meer mensen voor elektrisch rijden. De bestuurders van die 120.000 voertuigen in Nederland zien dan ook voornamelijk voordelen. Uit enquêtes onder bestuurders blijkt dat ze het fijn vinden dat hun auto 'stil' is, dat bij volledig elektrische voertuigen geen bezoek aan een tankstation meer nodig is en, misschien nog wel het belangrijkste, dat ze er een goed gevoel van krijgen om in een duurzaam voertuig rond te rijden. En ze zijn zorgvuldig: bijna alle kopers gaan van tevoren de energie vergelijken die zo'n auto levert. Ze bekijken bijvoorbeeld welke meerprijs moet worden betaald voor een sterkere accu. En wat die meerprijs dan weer voor de verzekering betekent.

Exacte en actuele cijfers over het aantal elektrische auto's in Leusden zijn er niet. Maar voor gebieden in de rest van Nederland geldt: hoe hoger het gemiddelde inkomen, hoe hoger het aantal elektrische voertuigen. Toen de gemeente Leusden in 1999 als allereerste werd uitgeroepen tot groenste gemeente van Nederland, had nog vrijwel niemand van elektrisch rijden gehoord. Maar juist als het om de aanschaf van groene auto's gaat, liggen er voor Leusden dus kansen om opnieuw een duurzame, milieuvriendelijke hoofdrol te pakken. Afgelopen dinsdag deden inwoners bij de bibliotheek van Leusden al duurzaam, tijdens Duurzaam doen in Leusden.