Zo maak je je woning klaar voor de toekomst

14-01-2020, 13:06 |Van onze partner

Een fijn huis is een plek waar jij je tijd het liefste jarenlang in doorbrengt. Dat betekent dat je je woning klaar moet maken voor de toekomst. Er zijn allerlei zaken waar jij rekening mee moet houden wanneer je een toekomstbestendig huis wilt maken. Je vindt ze hier op een rijtje.

Creëer voldoende leefruimte
Koop je als jong gezin een nieuw huis en heb je grootse plannen voor de toekomst? Dan moet daar ook voldoende ruimte voor zijn. Gezinsuitbreiding, hobby's of een praktijk aan huis: al deze veranderingen vragen om meer leefruimte. Laat een dakkapel plaatsen om je kleine slaapkamers wat ruimer te maken, zodat je kinderen een eigen studeerplek hebben. Of vergroot je zolder met een nokverhoging, waarna je deze verdieping in een werkruimte transformeert.

Denk aan het milieu
Duurzaamheid wordt ieder jaar belangrijker, ook in je eigen woning. In de toekomst is het belangrijk om gasvrij te koken en om ook je cv-ketel links te laten liggen. Investeer nu al in duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen met een zonneboiler, of laat een warmtepomp aanleggen. Isoleer je woning ook goed en zorg ervoor dat al je ramen dubbel glas bevatten.

Maak je woning makkelijk begaanbaar
Wil jij het liefste je oude dag doorbrengen in je eigen woning? Ook dan is goed om op tijd na te denken over aanpassingen in huis. Voorkom ongelukjes en verwijder opstapjes tussen verschillende ruimtes. Vervang hoge klapraampjes door lage openslaande ramen en denk eventueel ook aan het maken van ruimte voor een traplift. Des te makkelijker je huis aan te passen is aan jouw wensen, des te groter de kans dat je ook met lichamelijke ongemakken thuis kunt blijven wonen.

Investeer in duurzame materialen
Ga je een nieuw huis bouwen of je huidige woning renoveren? Dan is het waardevol om te investeren in materialen die de tand des tijds doorstaan. Dat betekent dat je meestal duurder uit bent, maar je voorkomt dat je huis over twintig jaar gerenoveerd moet worden. Maak het jezelf nog makkelijker door ook onderhoudsvrije opties te kiezen. Zo is kunststof vaak makkelijker te onderhouden dan hout. Hiermee bespaar je op toekomstige kosten, maar je zorgt er ook voor dat je op je oude dag van je huis blijft genieten.