Tips om je verbouwing te laten slagen

20-01-2020, 14:54 |Van onze partner

Het besluit nemen om je woning te gaan verbouwen is een flinke stap. Je wilt natuurlijk dat je verbouwing soepel verloopt en binnen het budget blijft. Voor een groot deel van de verbouwing ben je afhankelijk van derden, omdat je de werkzaamheden uitbesteedt. Toch zijn er een aantal dingen te doen om de verbouwing de juiste weg in te leiden. Lees daarom in dit artikel een aantal tips om je verbouwing te laten slagen. 

Start op tijd met de voorbereiding
De voorbereiding en planning zijn de eerste stappen die je wilt uitwerken. Hierin beschrijf je wat je wilt verbouwen en stel je een budget op. Houd er rekening mee dat er mogelijk incidentele kosten bij komen en reserveer hier 5% van het budget voor. Daarnaast is het belangrijk om te weten of er voor de verbouwing een vergunning nodig is. Vandaar dat je voor het inschakelen van specialisten eerst nagaat of er in Leusden een vergunning nodig is. Daarna laat je een specialist naar het plan kijken. Vervolgens heeft de specialist nog de mogelijkheid om je plan te optimaliseren, zodat het aanvragen van de vergunning makkelijker gaat en je het plan goed uitvoert.

Maak een keuze om het zelf te doen of uit te besteden
Wanneer je wilt besparen op je verbouwing, is het een optie om je verbouwing deels zelf te doen. Alleen is het begrijpelijk dat je niet alles zelf wilt doen, wil je bijvoorbeeld niet het dak op om je oude dakbedekking weg te halen of nieuwe dakpannen te leggen? Schakel dan een vakspecialist in zodat de verbouwing goedkomt. Wil je toch zelf wat doen? Kies dan de taken die makkelijker zijn uit te voeren, zoals alvast werkruimte creëren voor de specialist of het strippen van een kamer. 

Kijk goed naar welke vakspecialist je inschakelt
Of je de verbouwing zelf gaat uitvoeren of dat er een aannemer helpt, er zijn specialisten nodig om sommige specifieke handelingen uit te voeren. Denk hierbij aan het plaatsen van dakbedekking door een dakdekkersbedrijf of het plaatsen van een nieuwe badkamer door een badkamerspecialist. Om een goed beeld te krijgen van het aanbod en de prijzen, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Hierdoor is het mogelijk om de specialisten met elkaar te vergelijken en de juiste specialist te kiezen. Daarnaast is het ook aan te raden om te kijken of de specialist een keurmerk heeft, zoals Bouwgarant. Hierdoor weet je zeker dat hij aan de juiste eisen voldoet.