Ruim helft Leusdenaren kiest voor glasvezel

26-11-2019, 09:46 |Van onze partner

Ondanks dat bijna overal in Leusden glasvezel is aangelegd, kiest slechts 56% van de huishoudens voor een glasvezelabonnement. Met een gemiddelde glasvezelsnelheid van 244 Mb behoort Leusden samen met Amersfoort tot de snelste internetsteden in de provincie Utrecht. Alleen de buitengebieden zijn nog steeds niet aangesloten op glasvezel.

Leusden heeft meer dan 99% glasvezeldekking. Op wat industrie rondom de Groene Zoom na heeft nagenoeg heel Leusden een glasvezelaansluiting. Ook in de kernen buiten Leusden zoals Hoevelaken, Baarn en Soest heeft glasvezel de overhand. Buitengebieden zijn echter nog niet aangesloten en moeten het tot op heden doen met kabel of VDSL.

De voordelen van glasvezel zijn duidelijk; nauwelijks beperkingen in snelheid en klaar voor de toekomst. Toch kiest bijna de helft van de Leusdenaren met een glasvezelaansluiting nog voor andere technieken als VDSL. Ruim 42 procent kiest voor internet over de telefoonlijn (VDSL), maar ontvangt minder snelheid voor de prijs die zij betalen. Met een gemiddelde prijs van 30,49 euro per maand wordt een snelheid van gemiddeld 39,18 Mb behaald op de telefoonlijn van KPN. Wegens de grote concurrentie op deze verbinding is dit voordeligste keuze. Bij glasvezel ligt de gemiddeld bestelde snelheid op 244 Mb voor 46,10 euro per maand. Kabelinternet wordt nauwelijks besteld in Leusden. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke internetvergelijker Breedbandwinkel.nl.

Opvallend is dat steeds meer Leusdenaren kiezen voor een abonnement zonder tv en vast bellen. In de afgelopen twee kwartalen koos maar liefst 39% voor een los internetabonnement. De beschikbaarheid van apps als Netflix, Videoland en diensten als NLZIET of Uitzending gemist dragen hieraan bij.

Abonnementen met internet en tv of een alles in 1 abonnement hebben nog steeds de voorkeur. De mogelijkheden met interactieve tv worden steeds uitgebreider en ook de mobiele apps worden vaker gebruikt. Providers Online en Tele2 waren in Leusden de afgelopen twee kwartalen de populairste aanbieders.