Manieren om het verbruik van fossiele brandstof te verlagen

01-10-2019, 13:06 |Van onze partner

De mens maakt al heel lang gebruik van fossiele brandstof, zo gebruikte de prehistorische mens al steenkool voor het verwarmen van hun grotten. Naarmate er meer energie nodig was voor de mens, groeide ook het gebruik van fossiele brandstoffen. Tegenwoordig is CO2 uitstoot een groot probleem. En met name het gebruik van fossiele brandstof is hiervan de oorzaak. Om de uitstoot van CO2 te verminderen, is het belangrijk dat het gebruik van deze brandstoffen vermindert. In dit artikel lees je aantal manieren om hier aan mee te werken.
 

Ga minder op vakantie met het vliegtuig
Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen. Wanneer je bijvoorbeeld het vliegtuig van Amsterdam naar Nice neemt, stoot het vliegtuig gemiddeld 240 kilo CO2 per persoon uit. Als je deze reis met de trein maakt, hou je een uitstoot van 25 kilo CO2 per persoon over. Het is daarom belangrijk om alternatieven te vinden voor je vliegreis. Je reis duurt dan vaak wel langer, maar je voorkomt de uitstoot van flink wat CO2.

Let op de stand-by modus van apparaten
Wist je dat het klokje van de magnetron en oven continu gebruik maken van elektriciteit? Sluipverbruik is het verbruik van apparaten in stand-by modus. Vroeger zaten bijna alle apparaten aangesloten met een netschakelaar. Dit betekent dat als je het apparaat uit zet, het volledig uitstaat en dus geen stroom meer verbruikt. Inmiddels zijn veel apparaten voorzien van een stand-by modus, denk bijvoorbeeld aan je televisie en computer. De stand- by modus zorgt ervoor dat je de apparaten snel en makkelijk weer aanzet. Toch is het in het kader van duurzaamheid beter om apparaten helemaal uit te zetten en ook de stekker uit het stopcontact te halen. Zo weet je zeker dat er geen onnodig energieverbruik is en bespaar je ook nog eens op je energierekening.

Maak gebruik van zonne-energie
De zon schijnt altijd op de aarde en geeft hierbij warmte en licht af. Waarom zou je hier niet van profiteren in huis? Dit is zelfs mogelijk op de bekende Nederlandse bewolkte dagen. Er zijn verschillende manieren om gebruik te maken van zonne-energie in huis, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen en een zonneboiler. Maar hoe werkt dit? 

Een zonneboilersysteem verwarmt het water in huis met de warmte van de zon. Vervolgens gebruik je het warme water voor de kraan, de douche of de centrale verwarming. Met als gevolg een vermindering in het verbruik van gas wat het huis hiervoor gebruikte. Daarnaast is het mogelijk om door de besparing de prijs van een zonneboiler terug te verdienen. Naast een zonneboiler, is het ook mogelijk om zonnepanelen te nemen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Door zonnepanelen te plaatsen, is het mogelijk om volledig te stoppen met grijze stroom. Aangezien de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren flink gedaald zijn, is het financieel steeds aantrekkelijker om te investeren. Zo draag jij in huis bij aan een betere wereld.