Joepie: het is het seizoen van de rode wijn

08-10-2019, 14:49 |Van onze partner

Buiten wordt het fris. Binnen houden we het lekker comfortabel. We gaan weer cocoonen. In een hoekje met een boekje, én met een lekker glaasje wijn erbij. Dronken we in de zomerzon een witte wijn, nu gaan we over tot de rode. Alles in en op de juiste temperatuur.  Elk seizoen kent zijn charmes. In de zomer zijn we veel buiten en zoeken we het terras op, in de herfst genieten we van de prachtige luchten en maken we lange wandelingen door het bos. En vermaken we ons vooral weer binnenshuis. Het is het seizoen van plaids, kussens, kaarsjes en rode wijn. Wijnliefhebbers verheugen zich op de mooie volle wijnen die dit seizoen rijk zijn. Dat wordt genieten.  Een groot aantal mensen bewaart deze wijnen gewoon in een keukenkastje, in een wijnrek of onder in de boekenkast. Ooit eraan gedacht aan welke temperatuur de wijn dan blootstaat? Je hoeft geen expert te zijn om te beseffen dat dat niet altijd optimaal is voor de wijn. 
 

Op kamertemperatuur, maar welke?
Witte wijn moet veelal gekoeld, rode wijn op kamertemperatuur, maar welke? Wie kiest voor een wijnkoelkast 2 zones is altijd verzekerd van een glas wijn op de juiste temperatuur.  Er zijn wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten. Het verschil? Het aantal klimaatzones. Een bewaarkast kent één klimaatzone, een klimaatkast kent er meerdere. Iedere wijn vraagt om een specifieke temperatuur. Heb je je favoriet gevonden en wil je nooit meer anders dan volstaat een wijnbewaarkast prima. Wil je meer en experimenteren met wijnen en zowel de witte als de rode een plaats geven, dan is een klimaatkast geschikt.  Er zijn klimaatkaatsen die onder meer boven en onder op verschillende temperaturen kunnen worden ingesteld. Er zijn er echter ook die drie regelbare koelsystemen hebben. 
 

Te koud serveren is zonde van de aroma’s
Waarom we eigenlijk zo hechten aan die wijntemperatuur? Gewoonweg omdat een wijn die te koud wordt geserveerd nauwelijks nog aroma’s kent. Het fruitige verdwijnt.  Laten we het voor nu bij de rode wijnen houden. Het is immers herfst. Voor een ‘normale’ rode wijn is een temperatuur van tussen de 12 en 17 graden ideaal. Hoe lichter de wijn, hoe koeler; hoe fruitiger de wijn, hoe warmer.  Heb je echter een volle rode wijn te pakken dan heeft deze veel smaak, mits je deze serveert op een temperatuur van tussen de 17 en 19 graden. Volgens experts is het overigens beter om een wijn te koel aan te bieden dan te warm. Veel mensen houden immers dat glas nog een tijdje vast en daarmee verhoogt sowieso de temperatuur. 
 

Genieten, na de wandeling een glas wijn
Vandaag nog van plan een wandeling te maken? Pak je rugtas, je weet immers nooit of je nog prachtige kastanjes tegenkomt voor de herfsttafel, en ga er lekker op uit. De beloning na al dit bewegen is een heerlijk glas wijn. Op de juiste temperatuur uitgeschonken. Puur genieten.