Hypotheekrente nog nooit zo laag, huizenprijzen stijgen verder

23-01-2020, 10:32 |Van onze partner

Het zijn extreme tijden voor huis en hypotheek. De hypotheekrente was nog nooit zo laag. Tegelijkertijd stijgen de huizenprijzen verder naar nieuwe recordhoogten.

Koophuizen zijn weer duurder geworden. Vorig jaar stegen de huizenprijzen in Nederland met gemiddeld 6,9%. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Kadaster. Sinds het dal in juni 2013 is huizenprijsstijging zelfs 42%.

  • Deze prijsstijging hebben we deels te danken aan de lage hypotheekrente. Een huis kopen en financieren is hierdoor voordeliger geworden. Zeker als je dit afzet tegen de stijgende huurprijzen.
  • Tegelijkertijd is het aanbod van koophuizen beperkt, onder andere omdat de nieuwbouw tijdens de crisis is stilgevallen. Potentiële kopers zijn dus bereid meer te betalen om een koopwoning te bemachtigen.

Deze situatie zal ook in 2020 voortduren. De hypotheekrente blijft naar verwachting laag. Ook de krapte op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost. Het Kabinet heeft ambitieuze plannen voor nieuwbouw, maar werd overvallen door de stikstof- en PFAS-crisis. De bouw van nieuwe woningen ligt hierdoor achter op schema.

De huizenprijzen zullen dit jaar nieuwe recordhoogten bereiken. Wel is de verwachting dat de prijsstijging lager is dan vorig jaar. Voor meer huizenkopers is namelijk de grens van de betaalbaarheid bereikt. De hypotheeknormen zijn namelijk weer iets strenger geworden. Ook tegenvallende economische groei, kan het sentiment om de huizenmarkt verslechteren.

Tips om te profiteren van de gestegen huizenprijs

  • Huizenbezitters die willen verhuizen, hebben een mooie positie op de woningmarkt. Met overwaarde kunnen ze kiezen voor een duurder huis of lagere maandlasten.
  • Gebruik de overwaarde voor een investering in je huis, zoals een verbouwing of energiebesparende maatregelen.
  • Verzilver je overwaarde voor een consumptieve uitgaven, zoals een aanvulling op het pensioen.

Starters hebben het juist lastig op de huizenmarkt. Zij moeten een groter bedrag eigen geld inleggen. Voor hen is het advies, sparen. Eventueel kunnen ouders bijspringen. Zij kunnen nu tot 103.643 euro belastingvrij schenken voor de woning, eventueel van de overwaarde. Bij een klein verschil tussen de maximale hypotheek en de vraagprijs zou consumptief geld lenen uitkomst kunnen bieden.