• Psychologe Irijna Vakaluik gebruikt haar eigen ervaring om weeskinderen te helpen.

    Arnoud J Spaaij

Zware taak voor Orphans' Future

ACHTERVELD Orphans' Future is een organisatie in het westen van Oekraïne waaraan de stichting WALO zich verbonden heeft. De samenwerking wordt door de Oekraïners zo gewaardeerd dat een vertegenwoordigster naar de kerstmarkt in Achterveld kwam.

Arnoud J Spaaij

 

Zondag organiseerde stichting Wisselwerking Achterveld Leusden Oekraïne, kortweg WALO, haar kerstmarkt. De opbrengst wordt al jaren gebruikt om weeskinderen te steunen in Ternopil in het westen van Oekraïne. Zomers bezoeken jongeren uit Leusden en Achterveld zomerkampen waar weeskinderen hun vakantie doorbrengen. Het contact tussen de organisaties is regelmatig.

Afgelopen weekeinde kwam Irijna Vakaluik van Orphans' Future naar Achterveld. Voor overleg en om het werk van haar organisatie uit te leggen. Vakaluik gaf daarom graag uitleg aan bezoekers van de kerstmarkt, samenwerkende organisaties en de media over haar werk. Ze is psychologe en als zodanig ook voor Orphans' Future werkzaam. ,,Naast fondsenwerving en overleg met diverse externe organisaties", begint de 25-jarige Vakaluik, "en dat vooral in Oekraïne. De overheid bij ons werkt heel anders dan in Nederland. Daarvoor is veel overleg nodig. Ik ga daarom ook naar conferenties waar andere Oekraïense private organisaties, die zich ook inzetten voor weeskinderen, ook komen."

 

SOCIAAL ONTWIKKELEN Vakaluik is zelf ook wees sinds haar zesde. Ze woonde 11 jaar in een weeshuis en weet dus heel goed waarover ze praat. Met haar eigen ervaring en opleiding richt ze zich binnen Orphans' Future met hart en ziel op de begeleiding van de weeskinderen die nu in in weeshuizen wonen. ,,Weeskinderen hebben geen familie", legt ze vriendelijk en geduldig uit, ,,en dat is een heel groot probleem. Je hebt geen ander voorbeeld dan je omgeving hoe je je sociaal moet ontwikkelen. Daar probeer ik mee te helpen. We hebben lesprogramma's waarin we met weeskinderen bespreken hoe je dat zelf kan aanpakken. We bereiden ze voor op zoveel mogelijk situaties die je in het dagelijks leven kan tegenkomen. Maar ook ben ik er voor wezen die persoonlijk richting nodig hebben. Soms geven jongens en meisjes dat aan. Het doel van Orphans' Future is dat we zo begeleiden dat weeskinderen een zo normaal mogelijk leven opbouwen. Dat doen we door studiebegeleiding, sociale begeleiding maar ook gewoon door er te zijn."

 

FIETSEN De zomerkampen van dat 'er voor de kinderen zijn' zijn een goed voorbeeld. Spellen, zingen en normale dingen doen, worden bijzonder gewaardeerd door de weeskinderen. Maar ook speciale projecten zijn onderdeel van de organisatie. Begin dit jaar gingen er bijna 150 fietsen vanuit Leusden naar Ternopil. ,,Sommige weeskinderen konden nog helemaal niet fietsen", zegt Irijna Vakaluik, "kan je je voorstellen hoe blij ze zijn met een eigen fiets? En voor veel jongeren is een fiets een prachtig vervoermiddel, om naar school te kunnen of boodschappen te doen. Het alternatief is lopen."

In Ternopil zijn de meest, voor Nederlandse begrippen, alledaagse zaken soms moeilijk. ,,Dat klopt," beaamt Vakaluik, "we moesten een opslag regelen in eerste instantie. Inmiddels is dat opgelost en ook de reparatie van fietsen moest worden geregeld. Dat wordt ook weer gedaan door vrijwilligers."

 

DANKBAAR Vakaluik benadrukt diverse keren dat de inzet, de financiële en ook de mentale steun aan Orphans' Future en in het bijzonder aan de weeskinderen, bijzonder gewaardeerd wordt: ,,Ik wil echt namens onze organisatie onze dank uitspreken voor giften, medewerking en inzet van mensen in Achterveld en Leusden en elders in Nederland."

 

GROTE DROOM Het klinkt alsof de hulpstromen een mooie oplossing zijn. Maar niets is minder waar. Orphans' Future heeft de lat hoog liggen. De omstandigheden in weeshuizen en op zomerkampen zijn, zeker naar Nederlandse begrippen, slecht. Vakaluik is er zichtbaar door geraakt als we foto's bekijken van het sanitair in een weeshuis. ,,De mensen in Oekraïne zijn wel wat gewend", bagatelliseert ze wellicht deels voor zichzelf. ,,We hebben voor wat betreft huisvesting nog veel wensen. Maar dat is heel erg moeilijk. Zonder concreet plan voor een locatie bij een bestaand gebouw of misschien nieuwbouw is er eigenlijk geen hulp van de overheid."

Toch is een nieuw gebouw voor wezen in Ternopil een grote wens van Vakaluik. ,,Vooral zodat we ook wezen tijdens, voor of na hun studie nog verder kunnen begeleiden. Om één of twee jaar te kunnen wonen en een mogelijkheid dat ze gewoon bij ons kunnen binnenlopen. Ja, over misschien tien jaar een nieuw gebouw. Dat is wel mijn grote droom."

Meer informatie: www.orphansfuture.org.