• Christl Foekema tijdens één van haar hardlooprondjes in Den Treek.

    Bernard van den Berg

Running therapy als medicijn voor blue monday

LEUSDEN De derde maandag in januari, Blue Monday, staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Vanuit MIND, een belangenorganisatie die aandacht vraagt voor psychische problemen en de ernst van een depressie, worden in het hele land hardloopevenementen georganiseerd. De Leusdense hardlooptrainer Christl Foekema organiseert deze Blue Monday Run op 20 januari in Leusden.

Mariska Stehouwer

Hardlopen zit verweven in het leven van Foekema. Ze is hardlooptrainer bij AV Triathlon en Loopgroep Leusden en gaat wekelijks met atleten op pad. Zelf maakt ze heel wat kilometers op de hardloopschoenen: inmiddels veertig marathons of verder en op de halve marathon komt nummer 45 eraan. De planning voor 2020 telt diverse marathons zoals de Two Rivers, Zeeuws-Vlaanderen en de Slagte marathon, plus deelname aan de Roparun van Bremen naar Rotterdam.

RUIMER DENKEN De initiatiefneemster kreeg in december een mailtje onder ogen over de Blue Monday Run. ,,Ik kende het niet, maar het sprak mij gelijk aan. Voor mij is hardlopen belangrijk om mij fit te voelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook al heb ik lang niet altijd zin om te trainen, ik kom altijd met een blij gevoel thuis. Door het hardlopen raak je 'uit je hoofd', je kunt weer ruimer denken en krijgt nieuwe ideeën. De hectiek van het dagelijks leven verstomt. Bij mij werkt dat in ieder geval zo. In Amersfoort was er al een evenement gepland op 20 januari, om 19.30 uur op de atletiekbaan Schothorst. Daar wilde ik aan mee doen, maar ik had die avond al een afspraak staan. Overdag ben ik vrij, dus nam ik het besluit om in Leusden een actie te starten. Er zijn heel veel hardlopers in onze gemeente, bij nacht en ontij zie je mensen trainen. Heel gaaf vind ik dat. Op 20 januari organiseer ik 's ochtends een 10 kilometer trainingsloop in Den Treek. Het is geen wedstrijd en er is geen drankpost onderweg. Wie deze afstand in (ruim) een uur kan lopen, is welkom mee te doen. Gewoon samen op pad in een prettig duurlooptempo, waarbij je ook nog kunt praten. Bijvoorbeeld over wat hardlopen voor je betekent en hoe je gezond de winter doorkomt."

RUNNING THERAPY ,,Depressie is een ziekte die je niet ziet, maar die veel pijn, strijd en verdriet geeft bij de persoon zelf en bij zijn of haar omgeving. Uit onderzoek is bekend dat hardlopen kan helpen bij een beginnende depressie. Running therapy als medicijn, dat boeit mij. De eerste stap is het moeilijkste: je hardloopschoenen aantrekken. Samen lopen kan dan een grote stimulans zijn. Je helpt elkaar vooruit. Maar niet iedereen heeft lol in rennen. Dat maakt niet uit, er zijn zoveel manieren om in beweging te komen. Wandelen, fietsen of de trap nemen in plaats van de lift."

Trefpunt: parkeerterrein bij restaurant Bavoort aan de Treekerweg 28. Verzamelen is om 9.45 uur, 10.00 uur is de start en na afloop koffie of thee.

Voor aanmelden, vragen en donaties: zie https://www.doemeemetmind.nl/team/team-chris-cross.