• Arnoud J. Spaaij

Carnavalsoptocht Achterveld van de agenda

ACHTERVELD Alle evenementen en vrijwel alle andere activiteiten in Achterveld zijn afgelast. Het coronavirus is in deze omgeving voor zover bekend nog niet geconstateerd maar verenigingen en bedrijven nemen veel maatregelen.

Arnoud J Spaaij

De carnavalsoptocht van CV De Puupenkoppen werd uitgesteld in februari vanwege de slechte weersomstandigheden naar halfvasten op 22 maart en is nu helemaal afgelast. Ook de aanverwante feestelijkheden zoals het half vastenfeest op zaterdag op de 21ste maart en de feesten die waren gepland tijdens optocht door de horeca zijn afgelast. Daarmee is er voor deelnemers en de organisatie definitief een streep gegaan door de optocht van 2020.

Jongerenorganisatie Actief Achterveld heeft de Après-ski party dit weekeinde afgelast die gepland stond om gehouden te worden in De Roskam. Evenementen later dit jaar, zoals de oud ijzeractie, worden nog in beraad gehouden.

SPORT EN OUDEREN De Zonnebloem afdeling Achterveld neemt een stap terug bij de bezoeken van ouderen. Ook andere activiteiten van de Zonnebloem zullen de komende drie weken geen doorgang vinden. De organisatie laat via social media weten: "Het past zo niet in het systeem van de vrijwilliger van de Zonnebloem: 'Het mijden van ouderen en kwetsbare mensen.' Want naar deze mensen gaat juist onze zorg en aandacht uit."

Gymnastiekvereniging Avanti heeft de trainingen tot en met 31 maart afgelast. Ook de wekelijkse lessen zoals aerobics zijn stopgezet. Zo ook SV Achterveld. De voetbalvereniging laat ook via de website weten: "Alle wedstrijden in maart zijn afgelast. Wij volgen de adviezen van de KNVB, er zullen derhalve tot nadere orde ook geen trainingen plaatsvinden."

DAVA-voorzitter Lucas Koch meldt dat Samen aan tafel op de 18e maart is uitgesteld. Andere evenementen gaan wel door maar daar wordt de nodige voorzichtigheid betracht. Bezoekers aan de Buurthuiskamer in De Oude Bieb op dinsdag en donderdag wordt gevraagd bij ziekte verschijnselen niet komen. Het evenement Mannen met pannen gaat ook door maar uiteraard geldt ook daar dat mensen zich zelf aan voorzorgsmaatregelen kunnen houden.

KERKEN Alle kerkdiensten in de RK Sint Jozefkerk van de Lucasparochie, zowel in de weekeinden als door de weeks, zijn voor maart afgelast. Daarmee gaat het kerkbestuur verder dan het bisdom voorstelde. Dat heeft tot nu toe gekozen om alleen de publieke vieringen in de weekeinden in maart af te gelasten.

De dienst van de Protestantse Gemeente van De Glind en Achterveld in de dorpskerk in De Glind op 15 maart gaat niet door. De diensten in de rest van de maand worden mogelijk ook afgelast maar het bestuur kijkt nog naar alternatieven.

GEZONDHEIDSCENTRUM De huisartsenpraktijk in De Heelkom heeft het beleid al langer dat mensen met mogelijk coronavirus wordt verzocht vanuit huis de huisartsenpraktijk te bellen voor advies en niet het gezondheidscentrum binnen te komen. In De Heelkom zijn nog een groot aantal diensten en faciliteiten. De fysiotherapeutische behandelingen worden gewoon voortgezet. Aan de hygiëne wordt extra aandacht gegeven. Wat betreft de fysiotherapie en/of fitness verandert er dus niet veel. Er wordt nauwlettend in de gaten gehouden wat het RIVM adviseert en deze adviezen worden gevolgd.

Ook andere afspraken kunnen in De Heelkom gewoon doorgaan zolang bezoekers zich gezond voelen.

HORECA De meeste horecabedrijven zijn oplettend maar nemen nog geen ingrijpende maatregelen. Alleen Restaurant Chardonnay laat naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus weten: "Wij behouden in deze ons recht, om de eventueel door u gemaakte reserveringen, ook vanuit onze situatie te kunnen annuleren." Het restaurant heeft een grote capaciteit maar probeert zoveel mogelijk haar gasten te bedienen. Wel verwijst Chardonnay naar de website en Facebook voor de laatste ontwikkelingen.

ANDERE VERENIGINGEN Muziekvereniging DWS heeft de evenementen voor deze maand afgelast maar laat de repetities vooralsnog doorgaan. De autopuzzelritclub AMBC heeft de Lentepuzzelrit van 15 maart geannuleerd.

NAJAAR Het bestuur van de Open Atelier Route heeft besloten om de Open Atelier Route, die op 18 en 19 april gehouden zou worden, te verplaatsen naar het najaar 2020. "Het uitgangspunt van het bestuur is dat de opzet van de Route in het najaar ongewijzigd blijft. Nadere informatie volgt zodra er meer duidelijkheid is," zo maakte de organisatie via een persbericht bekend.

Label:

Coronavirus