• 'Nieuwe stemmer' Tom Smeding ontvangt en voetbal van burgemeester Bouwmeester.

    Frits van Breda
  • Frits van Breda

'Zonder cadeau was ik ook wel gaan stemmen'

LEUSDEN Woensdagmorgen om precies half acht gingen in Leusden de twaalf stembureaus open. Behalve een stem uitbrengen op een lid van de provinciale staten, kon ook gestemd worden op één van de kandidaten voor het bestuur van het Waterschap Vallei en Veluwe.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar hebben ruim vijfhonderd inwoners van Leusden de leeftijd van 18 jaar bereikt. Om ze een duwtje in de richting van het stemlokaal te geven, werd een ludieke actie bedacht. Jongeren die voor het eerst mochten stemmen maakten kans op een voetbal die uitgereikt zou worden door burgemeester Bouwmeester.

De redactie van Editie NL, uitgezonden door RTL4, had een cameraploeg naar Leusden gestuurd. De ludieke actie die Leusden had bedacht om jongeren te stimuleren te gaan stemmen was opgevallen.

Tom Smeding was de eerste 18-jarige die kort na het openen van het stembureau in het clubgebouw van Roda '46 zijn stem kwam uitbrengen. Samen met zijn vriend Zauwi Paulusma was hij voor schooltijd gaan stemmen. ,,Nu we dat mogen, willen we ook onze stem laten horen", was de reactie van beiden. Dat er een voetbal klaar lag om mee naar huis te nemen, was een extra stimulans geweest moesten ze bekennen.

Het liep niet bepaald storm in de vroege morgen. De burgemeester kon tussen half acht en halfnegen maar drie voetballen weggeven. Hij verwachtte later op de dag in Achterveld wel meer jongeren te verrassen met een bal.