• Gemeente Amersfoort
  • Gemeente Amersfoort

Zoemende bijen vliegen uit op Begraafplaats Rusthof

LEUSDEN Een bijenvolk van imker Wim Renkers heeft een plek gekregen op Begraafplaats Rusthof, meldt de gemeente Amersfoort. Bezoekers hoeven zich geen zorgen te maken: de bijen blijven op afstand. Bloeiende planten en misschien een paar potten honing krijgt Rusthof ervoor terug. In overleg met opzichter Harry Bosman is de bijenkast op de laatste uitbreiding van de begraafplaats geplaatst, in het zicht, maar buiten de wandelroute van bezoekers. De uitvliegrichting is naar de begraafplaats gericht, maar er is geen gevaar voor bezoekers die de dieren gewoon met rust laten.


Om Renkers en het bijenvolk te verwelkomen heeft buitendienstmedewerker Geert van den Tweel uit een boomstronk een bank gezaagd. Renkers kan tot rust komen onder het genot van het gezoem. Behalve Bosman en Renkers is directeur Wilco Plaggenborg erg blij met dit initiatief: ,,We willen graag iets doen voor de natuur en aandacht vragen voor de bijen. Op Rusthof is duurzaamheid een belangrijk onderwerp: een streven naar een ecologisch onderhoud en beheer met een zo min mogelijke belasting van de natuur. Twee jaar geleden zijn er meerdere insectenhotels geplaatst en een mooi vervolg zijn deze bijen. Met dit bijenvolk willen we het belang van een gezonde bijen en insecten populatie uitdragen aan onze bezoekers. De bestuiving van vele gewassen dient nog steeds plaats te vinden door insecten zoals bijen. Deze insecten zijn dus van levensbelang."


Rusthof herbergt een enorme diversiteit aan flora en fauna: een verscheidenheid aan bomen, en wel 391 plantensoorten op wel 30 hectare. Naar verwachting meer dan genoeg stuifmeel en nectar voor de bijen. De begraafplaats geeft daarnaast rust en beschutting. Maar behalve het voedsel op locatie zoeken ze naar voedsel binnen een straal van ongeveer 5 kilometer en weten zonder problemen de weg terug.

De bijen zijn een verrijking voor de flora en fauna maar kunnen straks ook een invulling geven aan educatieve doeleinden. Jaarlijks in mei worden er rondleidingen gehouden langs de vele nestkastjes maar volgend jaar zal de route ook langs de kast gaan, zodat belangstellenden uitleg kunnen krijgen over het bijenvolk. Natuurlijk niet alleen voor volwassenen maar juist ook voor scholieren. Zo kan de interesse voor de natuur worden opgewerkt.