• Danny Walen (links) en Teun Groeneweg (rechts) zijn de drijvende krachten bij De Haaien.

    Rinus van Denderen

'Zoek bij ons je plafond'

LEUSDEN Trainers Danny Walen en Teun Groeneweg zijn de drijvende krachten bij De Haaien en zetten zich meerdere uren in voor de zwemvereniging uit Leusden. Laatstgenoemde geniet van de gezelligheid op de vereniging, waarbij presteren niet op nummer één staat: ,,Dat maakt De Haaien De Haaien."

Jeroen van der veer

Het zwemmen bij De Haaien moet voor iedereen een feestje zijn en daarom wordt er niet al te veel gehamerd op het moeten winnen van wedstrijden. De zwemvereniging blinkt al meerdere jaren uit door haar gezelligheid en dat is ook de reden waarom leden zo graag naar De Octopus in Leusden komen. Toch is de selectie vrijwel altijd met enkele zwemmers vertegenwoordigd op nationale kampioenschappen. ,,Iedereen is hier welkom. Wil je lekker voor je lol zwemmen? Kom bij ons. Wil je kijken waar je plafond ligt? Begin bij ons."

De 31-jarige Teun Groeneweg zegt het met veel enthousiasme en dat komt door de liefde voor de sport. Al meerdere jaren is hij trainer bij De Haaien en met veel passie staat hij aan het badrand. In de periode dat hij bij De Haaien aanwezig is, heeft hij al een hoop zwemmers zien komen en ook uiteindelijk helaas weer zien gaan. Een gegeven waar de vereniging nou eenmaal mee moet dealen. ,,Als de tieners gaan studeren, verdwijnen ze uit Leusden en ben je ze kwijt. Dat is doodzonde, maar wel iets wat je niet kan en wil tegenhouden."

LIEFDE VOOR DE SPORT Zelf maakte Groeneweg die uitstap ook. In de jeugd was de toenmalig inwoner van Leusden actief bij De Haaien, maar toen zijn studententijd in Enschede begon vertrok ook hij en liet hij zijn geliefde club achter zich. ,,Maar", zegt hij met een lach: ,,Ik ben teruggekomen. In die tussentijd heb ik meerdere verenigingen ervaren en ik miste de gezelligheid in Leusden. Toen ik student af was, kwam ik in Amersfoort te wonen en ik fiets nu elke keer naar de club toe."

Bij zwemvereniging De Haaien zwemt een mooie mix van jong en oud. Daarbij is de kernboodschap van de club volgens Groeneweg 'zwemmen moet een feestje zijn'. ,,Dat menen we echt. Natuurlijk zitten we de selectie achter hun broek aan, maar ook bij hen is plezier belangrijk. Je kan hier recreatief bezig zijn, maar ook knetterhard zwemmen. We zijn dan ook niet professioneel, alleen gaan we wel voor het beste wat in onze mogelijkheden ligt."

PRIORITEITEN Zo kunnen selectie-zwemmers zo'n vijf dagen per week in het bad liggen. Een flink aantal uren, al is dat niets vergeleken met de nationale top. Zo zijn er verenigingen in de regio waarbij het aantal veertien tot twintig uur per week is. ,,Daar hebben wij simpelweg het aantal trainers niet voor en ook het aantal badwateruren biedt ons deze mogelijkheid niet", aldus Groeneweg. Of dat erg is? Nee, dat vindt de trainer niet. ,,Bij ons is het ook helemaal geen schande als er een keer niet getraind kan worden in verband met bijvoorbeeld school. Dat zijn nou eenmaal zaken die prioriteit hebben en voorgaan. Daarnaast kan je in die vijf trainingsmomenten jezelf uitstekend ontwikkelen als trainer. Dat is juist een mooie uitdaging, ook voor mij. Met zo'n min mogelijk zo maximaal mogelijk ontwikkelen."

OPLEIDINGSCLUB Zo'n tweehonderd man groot is de vereniging, waarbij er in elke leeftijdsgroep wel enkele zwemmers zijn vertegenwoordigd. Ongeveer vijfentwintig hiervan maken deel uit van de selectie. ,,Het gros is dus lid om hier lekker te kunnen zwemmen en na afloop een goede bak koffie te drinken. Dat past ook bij De Haaien; gezelligheid staat centraal."

De nieuwe Ranomi Kromowidjojo of Pieter van den Hoogenband zal dan ook niet zo snel uit het bad van De Haaien komen. ,,De echte talenten maken de overstap naar een grotere vereniging, waarbij er meer uren gezwommen kunnen worden", aldus de selectie-trainer. ,,Dat adviseren of zeggen wij dan ook eerlijk tegen ze. Als je de absolute top wil behalen, moet je niet bij De Haaien zijn, maar bijvoorbeeld in Amersfoort. Met hen hadden wij in het verleden ook een samenwerkingsverband. Wij zijn meer een opleidingsvereniging." Door de geboorte van zijn zoon is de trainer niet meer dagelijks aan het water te vinden, maar de liefde is er niet minder om geworden. ,,Ik heb in het verleden even in Utrechts gekeken of het trainerschap daar iets voor mij was, alleen werd ik daar niet gelukkig. Ik besloot terug te komen naar Leusden en dan merk je pas hoe leuk het hier is."

CURSUS Toch is er een kleine kritische noot te horen bij Groeneweg. ,,Er zijn meer vrijwilligers nodig. We leunen nu steeds vaker op dezelfde mensen. Zeker trainers zijn welkom. Ikzelf ben er minder door de geboorte van mijn kind en de gaten opvullen blijft lastig." Intern worden dan ook trainingscursussen aangeboden aan zwemmers en daar hoopt de club straks de vruchten van te plukken. ,,We maken deze vereniging met z'n allen tot wat hij is."