Zincafé sluit lustrumjaar af

LEUSDEN Zincafé ging op zoek naar levenskunst in Leusden: Waar staan wij op het gebied van geluk, werk, ouder worden, zorg voor elkaar en anderen, levenseinde? Bepalen wij onze eigen koers? Hoe vinden wij onze weg in het leven? In een tijd waarin voor velen in materiële behoeften is voorzien, waarin kerkgang niet vanzelfsprekend is en de participatiesamenleving onze inzet voor onze naasten vraagt, Zincafé zocht het uit.

Willem Hekhuis

Maandag 9 november vindt in De Tuin het laatste Zincafé van dit jaar plaats. Het is de afsluiting van de viering van het eerste lustrum, waarin het thema 'Levenskunst' centraal stond. Naast vier avonden met illustere inleiders als Herman Wijffels en Vincent Bijlo was er het bekende krijtbord bij de bibliotheek in de Hamershof waarop het winkelend publiek kon reageren op vragen.

En er is, ongemerkt voor de meeste Leusdenaren maar daarom niet minder belangrijk, met tien maal zes deelnemers uit allerlei leeftijdscategorieën en beroepsgroepen het levenskunstspel gespeeld. Van leerlingen van een basisschool in Leusden, via jonge moeders en ouderen uit 't Hamerveld tot kerkelijk vrijwilligers in Achterveld, leden van een serviceclub en ambtenaren, het was een zeer divers gezelschap. Aan de hand van dit gezelschapsspel werden de deelnemers uitdaagd om verhalen uit hun leven te vertellen. De deelnemers gingen in gesprek over alledaagse anekdotes en zochten zo uit wat ze belangrijk en waardevol vinden in het leven. Het Bureau Zin van de Leusdense Carola van den Heuvel organiseerde de gesprekken.

Valt er, uit al die verschillende verhalen van heel verschillende mensen een conclusie te trekken? Zijn Leusdenaren een beetje levenskunstenaars? "De conclusie is, dat het in het leven in Leusden vooral gaat om verbinding - met anderen - en om het vinden van balans in je leven", zegt Carola van den Heuvel. "Wat dat betreft verschillende de inwoners van Leusden niet erg van andere Nederlanders."

Ze nam zelf deel aan alle tien de gesprekken en vertelt er vol enthousiasme over. "Ik had nooit gedacht dat de oogst zo rijk zou zijn", zegt ze. "Alle keren gebeurde er iets. Als je ruim de tijd neemt en met aandacht luistert, als je belangstelling toont voor het verhaal van een ander, openen mensen zich en wil iedereen graag vertellen. Dan kan er in een groep met onbekenden een sfeer van intimiteit ontstaan die mensen doet besluiten hun ervaringen te delen. Als de een begint met een persoonlijk verhaal, werkt dat aanstekelijk en volgen andere deelnemers met hun verhalen."

SLOTAVOND Maandag maakt Zincafé de balans op. Tijdens een gevarieerde avond waar onder meer de reacties van het winkelend publiek op het krijtbord (dat dagelijks werd ververst en gefotografeerd) zullen worden getoond. En waar de bezoekers ook met het 'Levenskunst'-spel geconfronteerd zullen worden.

Waarna Zincafé - dat in ieder geval zelf ook blaakt van de levenskunst - zich opmaakt voor het zesde seizoen.