• De leden van de plaatselijke organisatie vieren de 25e editie van de Avondvierdaagse. Evert van den Dolder, René van der Salm, Judith van der Salm en Arjan Zwart.

    Mariska Stehouwer

Zilveren jubileum vierdaagse

LEUSDEN Bij een vijfentwintig jarig bestaan horen extra festiviteiten, vond de organisatie van de avondvierdaagse. En zo bedachten de organisatoren diverse extraatjes in de week van de avondvierdaagse 30 mei tot en met 2 juni.

Mariska Stehouwer

De Plaatselijke Regelings Commisie (PRC) Leusden bestaat uit voorzitter René van der Salm, secretaris Arjan Zwart, penningmeester Evert van den Dolder en tweede penningmeester en sponsoring Judith van der Salm. Zij houden zich bezig met de organisatie van de avondvierdaagse in afstand variërend van 5, 10 en 15 km. De routes lopen deels door de wijken en het natuurgebied Den Treek. Elk jaar weer lopen er tussen de 2.200 en 2.400 wandelaars mee, grotendeels basisscholieren maar ook leden van sportverenigingen kiezen voor de verschillende afstanden.

DE IJSBREKER Dit jaar is gekozen voor een andere startplek. Van der Salm: ,,Door de komst van het tankstation is er een tweede weg gekomen naar het terrein bij de Octopus en dat betekende voor de organisatie dat we daar ook de veiligheid moesten kunnen garanderen en meer vrijwilligers nodig zouden hebben. Naar de locatie bij de IJsbreker is er maar één in- en uitgang en hebben we weer een afgesloten terrein en dus veiliger voor de wandelaars."

VRIJWILLIGERS Zwart is sinds 2005 betrokken bij de organisatie; ,,Eerst als verkeersregelaar, maar gaandeweg werdt het steeds meer. Nu zit ik in het bestuur en ben ik tijdens de avondvierdaagse meer een vliegende keep; daar waar het nodig is kom ik in actie. De vrijwilligers zijn van belang om het hele evenement door te laten gaan dus ook voor hen moeten we zorgen dat alles goed verloopt." Het evenement kan op een trouwe groep vrijwilligers rekenen. Elk jaar is er een groep van 60 tot 70 vrijwilligers die de boel draaiende houdt. ,,De sfeer is altijd goed. De verkeersregelaars en controleposten krijgen geregeld een high five van de kinderen."

EXTRA Als extraatje komt er In het midden van het startterrein een podium waarop diverse sportinstructeurs zorgen voor een goede warming-up. Er zal een bellenblaasmachine op het startterrein staan en er komen vlaggen en ballonnen. Voor deze editie is een speciaal embleem gemaakt welke gekocht kan worden. ,,Voor de wandelaars van de 15 km hebben we een dropping bedacht. We hebben een mooie route hiervoor uitgekozen. Ook de laatste avond van de avondvierdaagse wordt bijzonder. Voor de groepen willen we een oude Ford, een brandweerauto en mogelijk een tractor laten rijden," geeft Van der Salm aan.

WANDELEN VOOR WATER Woensdagavond wordt ter beschikking gesteld aan de actie 'Wandelen voor Water', een landelijke sponsorloop die jaarlijks georganiseerd wordt. Scholieren van de groepen 7 en 8 lopen zes kilometer (gemiddelde afstand die kinderen in ontwikkelingslanden moeten lopen voor water) met een rugzak met water op hun rug.De inschrijfavonden zijn op 11 en 12 mei van 19.00 tot 21.00 uur in sporthal 'De Korf'. Gezien de extra voorbereiding voor de dropping wordt snelle inschrijving voor de 15 km op prijs gesteld.

Meer informatie op www.avondvierdaagseleusden.nl