• Gidsen van scouting Manitoba in de zaterdag op te knappen kampvuurkuil

    Guy Holtus

Zeventien NLdoet klusprojecten in Leusden

LEUSDEN Het Oranje Fonds laat met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Daarom houden zij op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart de grootste vrijwilligersactie van Nederland. In Leusden zijn zeventien verschillende klusprojecten te vinden.

​Mariska Stehouwer

Gezinshuis Kracht van Verschil kreeg vorig jaar wethouder Erik van Beurden als één van de helpende handen bij het plaatsen van speeltoestellen. Henry Koopman: ,,Dit jaar geen bekende Leusdenaar als vrijwilliger, maar andere betrokken Leusdenaren die ons gezinshuis een warm hart toedragen. We willen graag een multifunctionele tuin realiseren rond de thema's leren, ontdekken, spelen en ontspannen. Ineke da Palma, van Idee Tuin in Leusden, heeft het ontwerp gemaakt. Zaterdag gaan we onder leiding van hovenier Gerard Veening een straatje leggen, struiken verplaatsen, het huidige split verwijderen en zand kruien; lekker aan de slag met elkaar."

SCOUTING Scouting Manitoba draait met alleen vrijwilligers, maar heeft ook een klusproject op NLdoet gezet; het opknappen van de kampvuurkuil, het ophogen van de inrit van het terrein en een afscheiding maken. Bestuurslid Elena Francissen geeft aan dat de meerwaarde van NLdoet het contact met de vrijwilligers is, die van buitenaf op de eenmalige klus afkomen in combinatie met het kluswerk dat verzet wordt. ,,Onze doelstelling is uitdagend scoutingspel te bieden aan jeugdleden. De jongeren die leiding geven steken al veel eigen tijd in het organiseren van leuke activiteiten voor de kinderen. Als bestuur willen we de zorg voor financiën en het gebouw niet ook nog bij hen neerleggen. NLdoet biedt ons de gelegenheid om veel werk te verzetten. Vorig jaar kwamen twee Leusdense politici helpen met schuren en schilderen van het clubgebouw en dan ben je gelijk ook in gesprek met elkaar over de maatschappelijke waarde van scouting voor Leusden. Een andere vrijwilligster hielp in de keuken, waar op dat moment gekookt werd voor ongeveer honderd gasten, ze vond het zo gezellig dat ze tot 's avonds is gebleven. Eigenlijk sluit NLdoet heel erg aan op wat voor mij scouting betekent; gezelligheid, buiten zijn en samen er wat moois van maken."

KLUSPROJECTEN Behalve helpen bij Gezinshuis Kracht van Verschil en scouting Manitoba, zijn er nog de volgende klusprojecten; Stichting Abrona vraagt vrijwilligers om een middagje te bowlen en aansluitend te eten met hun bezoekers van De Klepper. Verpleeghuis Lisidunahof zoekt vrijwilligers die er voor zorgen dat de bewoners weer fijn buiten kunnen zitten door de terrassen en het tuinmeubilair een voorjaarsschoonmaak te geven. Sportverenigingen The Red Caps, de Leusder Handbal Vereniging en Korfbalclub Antilopen zoeken mensen die de kantine en het buitenterrein een goede opknapbeurt kunnen geven. Op Hoeve Groot Zandbrink kan gekozen worden tussen het realiseren van een schapenwei of het opknappen van oude ramen voor de Stichting Behoud Oude Werktuigen. De Wijkkamer van Stichting BedemZorg wil graag een buurtbibliotheek realiseren en een berging opknappen. Ook worden er handige handen gevraagd voor het opknappen van lokalen voor kinderen van Stichting Amerpoort op Clarenburg 1. Speelotheek Leusden wil overstappen op een nieuwe manier van werken en grijpt NLdoet aan voor om de eerste stap te zetten in het maken van nieuwe tellijsten.Een leuke klus gevonden? Aanmelden kan via www.NLdoet.nl.