• Ab Donker
  • CBS

Bovengemiddeld veel huishoudelijk afval in Leusden

LEUSDEN Van lege flessen tot kartonnen verpakkingen en van aardappelschillen tot troep uit de tuin: de gemiddelde Nederlander produceert iedere week zo'n 9,5 kilo aan afval. In een jaar tijd halen gemeenten gemiddeld 494 kilo per inwoner aan huishoudelijk afval op. In Leusden is dit iets meer: 506,1 kilogram. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Een Leusdenaar produceert per persoon per jaar 101,7 kilogram aan gft-afval (landelijk: 50,0 kilo), zo'n 28,4 kilo glas gaat de bak in (NL: 20,0), 75 kilogram papier (NL: 87) en 69,4 kilo restafval (NL: 172). Het totaal van 506,1 (met de categorie 'overig' erbij) komt overeen met de CBS-categorie 'matig stedelijk' waar de landelijke 'opbrengst' gemiddeld 518 kilogram is.

Het CBS bekijkt iedere jaar hoeveel afval er door de gemeenten wordt ingezameld. In de crisisjaren van 2008 tot en met 2013 daalde de totale hoeveelheid afval jaar na jaar. Sindsdien is dit cijfer constant. Wel produceren inwoners van steden minder huisvuil (gemiddeld 419 kilo in de meest stedelijke gebieden), dan mensen die in meer dunbevolkte gebieden wonen (592 kilo voor rurale gemeenten). De verschillen tussen stad en land worden vooral zichtbaar bij de cijfers overs groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval). In steden hebben minder mensen een tuin, dus wordt er over het algemeen ook minder gft-afval aan de kant van de weg gezet. Ook wordt gft-afval in steden minder vaak gescheiden. Maar ook glas- en papier worden minder ingezameld in meer verstedelijkt gebied.