• (Archieffoto ter illustratie).

    Pixabay

Barneveld wil windmolens naast Achterveld

ACHTERVELD In een Milieu Effect Rapport (MER) van gemeente Barneveld zijn dertien mogelijke locaties binnen gemeente Barneveld aangewezen voor windturbines. Twee daarvan liggen tegen de gemeentegrens met Leusden in de buurt van Achterveld. Dit is bekend geworden na presentatie van het MER eind januari.

Arnoud J Spaaij

Op de zogenaamde zoeklocaties zou een windturbine moeten komen van in totaal 180 meter hoogte. Zo'n windturbine heeft 120 meter ashoogte en 120 meter rotordiameter. In het rapport wordt gesproken van relatief kleine windturbines. De bekendmaking heeft in Achterveld geleid tot een stroom van verontwaardigde reacties van bewoners.

Tussen Achterveld en De Glind langs de Modderbeek in het buurtschap Havikhorst aan de Helweg is een locatie voor een windturbine. De andere locatie is in Kallenbroek langs de Barneveldsebeek. Beide locaties liggen ongeveer één kilometer van de bebouwde kom van Achterveld. Daarmee wordt voldaan aan de voorwaarde dat er minimaal 600 meter moet zitten tussen een dergelijke molen en een woongebied. De molens zullen echter zeker duidelijk zichtbaar zijn vanuit vrijwel alle posities in Achterveld en omgeving.

KRITIEK In de dorpsgemeenschap en in discussiegroepen op sociale media is een storm van kritiek losgebarsten op de plannen van Barneveld. Niet alleen vanwege de zichtbaarheid maar ook worden tal van nadelige effecten van windmolens genoemd.

Gemeente Leusden is recent informeel geïnformeerd door Barneveld over de zoeklocaties. Leusden wacht een officiële brief af voordat ze met een reactie komen op de plannen van Barneveld. Omdat twee potentiële zoekgebieden in de directe omgeving van Achterveld liggen, benadrukt wethouder Van Beurden via een woordvoerster van gemeente Leusden dat de bewoners van Achterveld nadrukkelijk in het proces betrokken moeten worden.

LEUSDEN Leusden zelf is nog niet zover met plannen voor realisatie van vergelijkbare windturbines. Leusden wacht op een rapport dat uitkomt in juni. Na de zomer worden gesprekken opgestart in de Leusdense samenleving over hoe en wat er in de regio gerealiseerd kan of moet worden.