• Marco Bosmans

Wethouder van Beurden opent Gastenhuis Leusden

LEUSDEN De afgelopen maanden is er in de Tabaksteeg een kleinschalig woonhuis voor mensen met dementie gerealiseerd. Het is de vijfde vestiging van zorgformule Het Gastenhuis die in Nederland haar deuren opent. Voordat zorgechtpaar Anko Marringa en Marjan Oosterboer hun eerste bewoners ontvangen, nodigen zij iedereen uit om een kijkje te komen nemen op zaterdag 21 juli tijdens het Open Huis. In het bijzijn van wethouder Erik van Beurden wordt het Gastenhuis deze dag officieel geopend.

Het Gastenhuis Leusden ligt aan de levendige Karel Brouwerhof, tussen jonge eengezinswoningen. Aan de achterkant kunnen de bewoners echter genieten van een uitzicht over de weilanden. Anko Marringa en Marjan Oosterboer ontvangen kijkers samen met hun team en geven de hele middag rondleidingen. Ook initiatiefnemers Annemieke Bambach en Clasien Schakenraad zijn aanwezig. Aanmelden is niet nodig, inloop is vrij. Het Open Huis vindt plaats tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Rond 12.00 uur zal wethouder Erik van Beurden een toespraak geven. Het Gastenhuis is gelegen aan de Karel Brouwerhof 26 in Leusden.

DEMENTIE Het Gastenhuis is een zorgformule die zich volledig richt op mensen met dementie. In elke vestiging worden twintig appartementen gerealiseerd, waarvan er twee geschikt zijn voor bewoning door echtparen. Daarnaast zijn mensen die nog thuis wonen van harte welkom in de sociëteit en zal er ook zorg aan huis worden opgestart als blijkt dat daar in de omgeving behoefte aan is. In de zorg wordt nauw samengewerkt met mantelzorgers, de bestaande sociale netwerken van de gasten en met de lokale middenstand. Ook een goed contact met de buurtbewoners staat op het prioriteitenlijstje van de verantwoordelijke zorgechtparen.

OPMARS De ontwikkeling van het Gastenhuis neemt een hoge vlucht. Haar visie op zorg wordt in heel Nederland omarmd. Eind 2016 opende Het Gastenhuis haar eerste vestiging in het centrum van Dordrecht. Eind vorig jaar kwamen daar vestigingen in Vleuten, Teteringen en Druten bij. Begin volgend jaar openen Vlijmen en Warmond, in de zomer gevolgd door Roden en na de zomer door Oosterbeek. Daarnaast zijn er nog ruim 20 vestigingen in ontwikkeling.